Nobel-békedíj az üres széken

A bebörtönzött kínai ellenzékinek, Liu Xiaobónak tegnap Oslóban jelképesen átadták – távollétében egy üres székre helyezték – az idei Nobel-békedíjat. Peking nyomást gyakorolt számos országra, hogy ne képviseltesse magát az eseményen.

Az oslói Városházán tartott ceremónián a Nobel Bizottság elnöke, Thorbjorn Jagland közölte, Liu Xiaobo az 1989-es Tiananmen tér „elvesztett lelkeinek” ajánlja a Nobel-díjat. Liu, aki irodalomtanárként részt vett a 21 évvel ezelőtti diákmegmozdulásban, 2008-ban a demokratikus reformokat követelő Charta 08 kiáltvány egyik kezdeményezője volt. Tavaly ezért ítélték államellenes felforgatás vádjával 11 évi börtönre. Jagland korábbi nyilatkozatát – miszerint a díj odaítélése nem Kína ellen irányult – ezúttal kiegészítette azzal is, ha Kína képes lesz a piacgazdaságot az emberi jogok teljes körével együtt fejleszteni, az kedvező hatással lesz az egész világra.

A díjátadáson Liv Ullmann norvég színésznő olvasott fel részleteket abból a beszédből, amelyet Liu mondott el 2009-es perében. – Nincs bennem gyűlölet. Nem ellenségem a rendőrség, amely megfigyelt, letartóztatott és kihallgatott. Nem ellenségeim a bírák sem, akik engem elítéltek... A gyűlölet elsorvasztja az ember értelmét és lelkiismeretét – fogalmazott a kínai tanár. Majd a színésznő idézte Liunak azon gondolatait is, hogy hisz a szabad Kína eljövetelében.

A Nobel-békedíj 109 éves történetébenmásodszor fordult elő – 1936-ban a német pacifista újságíró,Carl von Ossietzky náci koncentrációs tábor foglya volt –, hogy az átadási ceremónián sem a díjazott, sem egyetlen hozzátartózója nem lehetett jelen. Mióta októberben a békedíjat odaítélték, Liu feleségét Pekingben házi őrizetben tartják.

Barack Obama amerikai elnök tegnap ismételten felszólította Kínát, engedjék szabadon Liut. Az amerikai képviselőház már megszavazott hasonló tartalmú felszólítást, amelyet Peking azonnal a belügyekbe való durva beavatkozásnak minősített. Jiang Yu külügyi szóvivő szerint Liut azért ítélték el, mert felbujtó hatású cikkeket tett közzé az interneten, s igyekezett rávenni másokat ezek aláírására Kína társadalmi rendszerének megdöntése érdekében.

Az oslói díjátadással egy időben rendkívüli rendőrségi készültség volt Pekingben a Tiananmen térnél, miként annál az épületnél is, amelyben a Liu házaspár lakása van. A hatóságok blokkolták a külföldi tévék – köztük a CNN, a BBC, a TV5 és a norvég NRK – adásait a díjátadásról.

A Global Times kínai lap azt írta, nem ez az első eset, amikor a Nobel Bizottság egy ország politikájáról alkot ítéletet a maga ideológiai mércéje szerint. A pekingi külügyi tárca hidegháborús mentalitással és előítéletességgel vádolta meg mindazokat, akik a Nobel-békedíj kapcsán beavatkoznak az ország belügyeibe – írta az MTI. A nyilatkozat szerint „ez a politikai bohózat semmiképpen sem ingatja meg a kínai embereket abban, hogy kövessék a kínai sajátosságú szocializmus útját”.

Peking úgy véli, álláspontja támogatásra talált több mint száz ország és nemzetközi szervezet körében. Kína mellett 16 állam – köztük Oroszország –képviselői maradtak távol az oslói ceremóniáról.

Jelképes gesztus. Thorbjorn Jagland, a Nobel-békedíj Bizottság elnöke leteszi a kitüntetést Liu Xiaobo székére
Jelképes gesztus. Thorbjorn Jagland, a Nobel-békedíj Bizottság elnöke leteszi a kitüntetést Liu Xiaobo székére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.