Malina Hedvig kálváriája

Pozsonyban bemutatták a négy és fél éve Nyitrán bántalmazott csallóközi egyetemista meghurcoltatását felidéző könyvet.

Roman Kvasnica lép be az újságírókkal zsúfolt pozsonyi étterembe. Itt mutatják be a négy és fél évvel ezelőtt bántalmazott csallóközi egyetemistáról, Malina Hedvigről készült, magyarul és szlovákul egy időben megjelent riport- és dokumentumkötetet. A szerző Vrabec Mária publicista. Felderül a neves ügyvéd arca:

– Morális győzelemmel ér fel, hogy ekkora az érdeklődés a kiadvány iránt, amely végre napvilágot látott. Nem is olyan régen több politikus és néhány szlovák médium hazugnak és hazaárulónak bélyegezte meg a leányt, aki sokáig az utcán is gyűlölködő tekintetekkel, otromba megjegyzésekkel szembesült, főleg Nyitrán –mondja. Helyet foglal a sértett mellett, aki időközben férjhez ment, és immár kétgyermekes édesanya. A balján ott ül Jozef Hasto, az egyik legnevesebb szlovák pszichiáter. A meghurcolt fiatal nő hosszú hónapok múltán az ő segítségével nyerte vissza lelki békéjét.

A kötetben hármuk vallomása alapján döbbenetes történet tárul elénk a törvénytelen eszközöket is bevető rendőrségi kihallgatásokról, a tendenciózus nyomozásról, amely alapján alig három héttel a történtek után Robert Fico akkori kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter diadalittasan jelenti be, hogy Malina Hedvig hazudott, kitalálta az egészet. Aztán egy vágsellyei férfi (akiről később kiderült, hogy titkosszolgálati kapcsolatai voltak) feljelenti az egyetemista leányt hamis tanúzásért, és nacionalista indulatok gerjesztéséért. Az illető nem sokkal később öngyilkos lett, de a gyanúsítást azóta sem vonták vissza.

– Három éve kérem Dobroslav Trnka legfőbb ügyészt, mondja el végre, mikor hazudott Hedvig. Mindhiába. Jogi érvek, bizonyítékok ebben az ügyben nem számítanak – tör fel a keserűség a védőügyvédből. Hozzá hasonlóan Jozef Hasto is magabiztosan válaszol az újságírói kérdésekre: – Több mint négy éve mindketten hosszasan beszélgettünk Hedviggel, szinte már vallattuk őt, és csak akkor álltunk ki mellette, amikor meggyőződtünk arról, hogy nem hazudik.

Roman Kvasnica folytatja: –Nem bízom az ügy gyors lezárásában, mert Szlovákiában az igazságszolgáltatást is elérték a politikai és a gazdasági érdekösszefonódások, amelyeket az új legfőbb ügyész aligha lesz képes felgöngyölíteni – állítja. A borongós hangulatot Rudolf Chmel közleménye oldja, amelyben a kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök bocsánatot kért Malina-Zák Hedvigtől, mert sérült az igazságos eljáráshoz való joga, a politikusok beavatkoztak a vizsgálatba, sőt befolyásolták is azt, és emiatt emberi méltóságában sértették meg őt.

Elérzékenyül a fiatalaszszony. Alig beszél ezen a délutánon. Leggyakrabban a terem végé ben helyet foglaló hároméves kislányára és a kora nyáron született kisfiára tekintget, akiket a férje babusgat. Amikor arról kérdezik őt, vajon megmutatja-e egyszer a könyvet a gyermekeinek, sokáig gondolkodik: – Talán majd akkor, ha felnőnek. S talán addigra az is kiderül, hogy miért kellett ekkora kálváriát bejárnom – sóhajtja.

Hedvignek pszichiáter segített visszanyerni a lelki békéjét
Hedvignek pszichiáter segített visszanyerni a lelki békéjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.