Támogatás csak Fidesz-szimpatizáns lapoknak

A határon túli magyar sajtó meghatározó jelentőségű lapjai estek el a Szülőföld Alap legutóbbi támogatási pénzeitől, mert a források túlnyomó részét Fidesz-közeli kiadványok kapták.A nemzetpolitikai államtitkárság tagadja a részrehajló pénzosztást.

– Magyarországi támogatás nélkül valójában kilátástalan helyzetbe kerül az Új Magyar Szó (ÚMSZ) – erősítette meg bukaresti tudósítónk kérdésére Salamon Márton László, az egyetlen országos terjesztésű romániai magyar lap főszerkesztője. Fél évre ötmillió forintnál kevesebbet igényeltek az anyaországtól, ám semmit sem kaptak. A budapesti támogatási ügy széles körű visszhangot váltott ki az erdélyi magyarság körében, és éles polémia alakult ki a támogatott és az abból kimaradt kiadványok – így például az ÚMSZ és a Fidesz-barát kolozsvári Krónika – között is. „Nulla forinttal támogatja a magyar állam a Románia minden megyéjébe eljutó magyar napilapot (...), miközben bőkezűnek bizonyult a jelenlegi budapesti kormány a szívének kedves erdélyi magyar médiával” – írta az ÚMSZ. A Fidesz-fityisz az ÚMSZ-nek címmel közölt kommentár szerint a legnagyobb összegű támogatásban a Krónika napilap részesült, ezt szorosan követi az idén még csak négy lapszámot megért Erdélyi Napló hetilap, illetve a Háromszék sepsiszentgyörgyi napilap. A kolozsvári Krónika válaszában hangoztatta: „A Szülőföld Alaptól az elmúlt öt évben mintegy 18millió forintot bezsebelő bukaresti lap mélységesen elhallgatja, hogy a most lenullázott sajtóorgánumok mennyit kaszáltak az alaptól a budapesti balliberális kormányzás idején.” Rostás Szabolcs főszerkesztő lapunk kérdésére elismerte, hogy a Krónika nem pályázott minden évben 2002–2010 között. Majd rámutatott: tagadhatatlan, hogy a pályázatok elbírálása nem kimondottan szakmai ismérvek alapján történik.

– Ez nincs rendjén. Nem volt jó, hogy az előző kormányzás alatt a Krónika nem jutott anyaországi támogatáshoz, ahogy az sem jó, hogy most az ÚMSZ nem kap pénzt – hangoztatta Rostás.

A szlovákiai pályázati nyertesek listájából egyértelműen kiderül, hogy ezúttal a magát konzervatívként meghatározó, valójában azonban a Magyar Koalíció Pártjához és a Fideszhez kötődő Felvidek.ma internetes portál és a Szabad Újság hetilap kapott jelentős anyaországi pénzeket – írja pozsonyi tudósítónk. Budapest semmivel sem támogatta a Szlovákiai Magyar Pedagógusok és Szülők havilapja, a Katedra internetes változatának elindítását. Ismét jól járt viszont a Duray Miklós és más konzervatív közéleti személyiségek által alapított Szövetség a Közös Célokért civil szerveződés, amelynek révkomáromi irodája ezúttal millió kat kapott.

Ezzel szemben egyetlen fillért sem szavazott meg a Szülőföld Alap a pozsonyi Új Szónak. Ladányi Lajos, a pénzekről döntő kollégium szavazati joggal is rendelkező szlovákiai tagja szerint azért, mert a napilap kiadója profitorientált. Molnár Norbert, az egyetlen szlovákiai magyar napilap főszerkesztője elfogadhatatlannak tartja ezt az érvelést. – Mi nem a lap kiadására, hanem a Tanulj az Új Szóval címmel tervezett mellékletünkre pályáztunk. A szlovákiai magyar iskolások munkafüzetet kaptak volna, s a lapunkban megjelent cikkek alapján ismerkedhetnének meg a kisebbségi jogokkal, elsősorban anyanyelvünk hivatali használatának törvényes lehetőségeivel. Már két alkalommal kértünk 800 ezer forintnyi támogatást, de egyetlen fillért sem kaptunk, ami felháborító, és csakis a szelektív elbírálással magyarázható – hangsúlyozta megkeresésünkre a főszerkesztő. Ugyanígy járt a közép-európai térség egyik legrangosabb kiadója, a pozsonyi székhelyű Kalligram is, amely négy új magyar könyv megjelentetésére kért támogatást, de egyikre sem kapott.

– A mai válságos időkben bármekkora támogatás jól jön minden kiadónak, de a jelek szerint mi nem tartozunk a Szülőföld Alap kedveltjei közé – véli Szigeti László igazgató.

A környező országok közül gyakorlatilag Ukrajna az egyetlen, ahol a nemzetiségi sajtó semmilyen állami támogatásban nem részesül, ezért a kárpátaljai magyar lapok kizárólag anyaországi pénzekre vannak utalva. Annál is inkább, mivel az ottani ukrán cégek reklámjaira sem számíthatnak. A Szülőföld Alap általában tízmillió forintot juttat nekik évente – ez a legutóbbi időkben nagyjából fele-fele arányban oszlott meg az ottani bal- és jobboldali lapok között. E helyzet most gyökeresen megváltozott – ebből a pénzből a baloldalinak tartott öt-hat kiadványra mindöszsze 700 ezer forint jut – a többi a Fidesz-közeli Kárpátalja hetilapé lett.

– Ha az anyaországi gyakorlat ilyen marad a jövőben is, az a Kárpáti Igaz Szó halálát jelenti – mondta lapunknak Kőszeghy Elemér, az egyetlen ukrajnai országos magyar újság főszerkesztője. – Eddig is nagyon nehezen boldogultunk ebben a válságos időszakban. Pedig előfizetőink hűségesen kitartanak mellettünk. De a 150 ezres, amúgy is fogyatkozó itteni magyarságtól a mostaninál nagyobb áldozatokat nem kérhetünk a lapunk túléléséért vívott küzdelmünkben, s árainkat nem tudjuk emelni. Húszan készítik az újságot, miután a pénzhiány miatt hat munkatársunktól már kénytelenek voltunk megválni. Béreket a jövőben is csak az anyaországi támogatások függvényében tudunk fizetni. Ha a budapesti kormányzati szívek meglágyulnak, túlélünk – ha nem, akkor szembe kell néznünk a Kárpáti Igaz Szó megszűnésének a veszélyével –mondja a főszerkesztő.

A pozsonyi Új Szó szerkesztőségében
A pozsonyi Új Szó szerkesztőségében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.