'Polgárjogot nyert a zsidózás, a cigányozás'

Gyűlölni nem büntetőjogi kategória, a magyarországi gyűlöletcsoportok létrejöttét és terjeszkedését azonban egy normális társadalom mégsem nézheti tétlenül.

A minap megalakult, politikai pártoktól független Athena Intézet a másokat faji, vallási vagy szexuális orientáció miatt gyűlölő szerveződéseket igyekszik feltérképezni. A szó szoros értelemben: az alapítványok és magánszemélyek által támogatott kutatóintézet elkészítette a hazai gyűlöletcsoportok internetes térképét. A www.athenaintezet.eu honlapon elérhető adatok szerint főleg Budapesten és környékén összpontosulnak e csoportok. Döntő többségük a szélsőjobboldali, (új)náci, (új)nyilas eszmék körül szerveződik, de vannak köztük erőszakra hajlamos radikális állatvédők.

– Magyarországon a közéletben és a közbeszédben az elmúlt években sajnos polgárjogot nyert a zsidózás, a cigányozás, a buzizás. Ugyanakkor a közelmúltban elkövetett romagyilkosságok jól mutatják, hogyan radikalizálódnak, mire képesek ezek a szerveződések – mondta lapunknak Domina Kristóf. Az Athena Intézet igazgatója szerint a gyűlöletcsoportokat hiba lenne azzal elintézni, hogy pár száz hőzöngőről van szó. Az internet révén a legfiatalabb korosztályokat igyekeznek megnyerni, s térnyerésük nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet. A civilizáció olimposzi istennőjéről elnevezett nem kormányzati szervezet Európában az első, amely online térképpel együttméri fel a gyűlöletcsoportokat. Jelenleg a Betyárseregtől kezdve a Magyar Nemzeti Arcvonalon át az őrző Magyar Gárdáig tizenhat hazai gyűlöletcsoportot vettek fel a listára, ezek kockázati besorolását az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) által az USA-ban kidolgozott módszertan alapján végezték el.

AzAthena Intézetet amerikai példa inspirálta: közel negyven éve működik az alabamai Montgomeryben a Southern Poverty Law Center (SPLC). – A magyarországi ügyekben mi nem vagyunk szakértők, de taktikai-stratégia kérdésekben segítjük az Athena Intézetet – nyilatkozta lapunknak Mark Potok, az SPLC szóvivője és kommunikációs vezetője. A jogvédő szervezet az 1970-es években a Ku-Klux-Klan ellen indított perekkel hívta fel magára a figyelmet. Potok szerint miközben George W. Bush korábbi elnök fellépésének hatásra radikálisan viszszaestek a muzulmánellenes gyűlölet-bűncselekmények, egyre jobban terjednek az Egyesült Államokat a fehérek országának látó nacionalista, bevándorlásellenes szerveződések. Potok hasonló trendet lát Európában is.

2010. július 4., Erzsébet tér: a Magyar Nemzeti Gárda fogadalomtétele
2010. július 4., Erzsébet tér: a Magyar Nemzeti Gárda fogadalomtétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.