Martonyi Londonban

Becsületes közvetítő, de ha kell „vadakat terelő juhász” –Martonyi János külügyminiszter szerint ilyen szerepek várnak a 2011 januárjától az EU-soros elnöki tisztét hat hónapon át betöltő Magyarországra.

Martonyi londoni megbeszélésein kifejtette: amikor a gazdasági válság miatt vészhelyzet állt elő, az unió nemzetközi versenyképessége forog kockán határozott cselekvés szükséges. Szerinte az európai politikában a pénzügyi piacokkal olykor hisztérikus, gyakran kiszámíthatatlan, mindenesetre megkerülhetetlen új játékos jelent meg.

A William Hague-gel folytatott tárgyalás után Martonyi azt mondta: brit kollégáját tájékoztatta, hogy a magyar kormány az egyenlő elbánás elve alapján fogja rendezni a magánnyugdíjpénztárak ügyét. A magyar gazdaság helyzetét stabilnak nevezte, a hiánycélokat az Orbán-kormány tartja, ezért is teljességgel megalapozatlan az, hogy a Moody’s hitelminősítő lerontotta Magyarország besorolását – tette hozzá.

A London School of Economicson tartott előadásában a romák integrációját közös európai feladatként határozta meg. A magyarországi szélsőjobb előretörését firtató kérdésre azt mondta: a Fidesz kemény politikai csatát vív a jobboldali radikálisokkal, akik az elmúlt hónapokban veszítettek támogatottságukból. A gárdák eltűntek az utcákról, mert szavai szerint Magyarországon törvény és rend van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.