Brit börtönbe került Julian Assange

Az ausztrál állampolgárságú férfit svéd kezdeményezésre kiadott európai elfogatóparancs alapján tartóztatta le a Scotland Yard. A kerületi bíróság elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

A brit rendőrség a napokban többször is jelezte, tudják, hol tartózkodik Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója. Kedd reggel a szükséges hivatalos papírok birtokában nem okozott gondot a letartóztatása. Annál is kevésbé, mert megadott időben, délelőtt fél 10 órakor egy helyi rendőrőrsön feladta magát. Svéd ügyészek azért folyamodtak a nemzetközi elfogatóparancs eszközéhez, mert azzal gyanúsítják a 39 éves ausztrál férfit, hogy ez év augusztusában kétrendbeli szexuális zaklatást és egyrendbeli nemi erőszakot követett el. Julian Assange következetesen tagadja, hogy molesztálta volna a feljelentést tett két svéd nőt. Saját verziója szerint az augusztus közepén, négy napon belül lezajlott szeretkezésre a nők egyetértésével került sor. A gyanúsított nem egyezett bele a kiadatásba, és az ellen őrizetbe vétele ellenére kész felvenni a harcot. Azt mondta, hogy Svédország amerikai nyomásra cselekedett. Hosszú eljárásra lehet számítani.

Az első lépés volt, hogy a világméretű diplomáciai kalamajkát okozott WikiLeaks portál alapítója megjelent az első fokon eljáró, kiadatási ügyekben rendszeresen eljáró westminsteri kerületi bíróságon. Mielőtt Assange-t átadhatnák a svéd hatóságoknak, jövő héten átfogóbb meghallgatásra kerül sor, ahol a gyanúsított felsorakoztathatja érveit a kiadatás ellen. A férfi egy ismert, médiaügyekre szakosodott ügyvédet fogadott fel. Mark Stephens állítása szerint ügyfele többször is javasolt találkozást a svéd ügyészséggel, hogy részleteket tudjon meg a feljelentések természetéről. A sztárügyvéd „politikai trükknek” nevezte a svéd akciót, melynek célja, hogy az Egyesült Államok tegye rá a kezét jelenlegi első számú közellenségére.

Theresa May brit belügyminiszter bejelentette, hogy Sir Peter Ricketts nemzetbiztonsági főtanácsadó rendelkezése alapján valamennyi brit kormányhivatal számítógépes rendszerét alaposan felül kell vizsgálni.

Az elmúlt napokban nemzetközi össztűz zúdult a negyedmillió diplomáciai jelentést kifecsegő honlapra. Meg kellett változtatnia világhálós címét, kíbertámadások áldozatává vált, majd a svájci posta pénzügyi ága, a PostFinance zárolta a bankszámláját, a Visa pedig megtagadta a portálhoz irányuló átutalások teljesítését.

A csapások ellenére a WikiLeaks nem adja fel a harcot. Szóvivője, Kristinn Hrafnsson kedden kijelentette, a letartóztatás „a sajtószabadság megsértése”, és ettől függetlenül folytatódik a kényes titkok kiszivárogtatása az interneten. A gyanúsított és hívei levélben kértek segítséget az ausztrál kormányfőtől, ám a munkáspárti Julia Gillard erre azzal a fenyegetéssel válaszolt, hogy megfosztja útlevelétől Assange-t.

Rabszállító furgon a fényképezőgépek kereszttüzében. Bent Julian Assange-t sejtik
Rabszállító furgon a fényképezőgépek kereszttüzében. Bent Julian Assange-t sejtik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.