Távirati stílusban

Korea-konzultációt javasol Kína

Peking gyanakodva szemléli Washington, Tokió és Szöul „külön utas” egyeztetését a Koreai-félsziget kérdésében, és kifogásolja Japán és az Egyesült Államok pénteken kezdődött hadgyakorlatát – derül ki a kínai külügyi szóvivő legfrissebb megnyilatkozásaiból. Peking szoros figyelemmel kíséri a történéseket – jelentette ki a szóvivő. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea tagja a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásoknak. Megismételte: arra számít, hogy ezek az országok is pozitívan viszonyulnak Kína javaslatára, miszerint a hat delegáció vezetője üljön öszsze rendkívüli konzultációra. (MTI)

Kijevi rendőrségi akció tüntetők ellen

A rendőrség tegnap felszámolta az adóreform ellen tiltakozó kisvállalkozók sátortáborát Kijev belvárosában. Az ukrán fővárosban a Függetlenség terén kétszázötven rendőr, közte rohamrendőrök és szociális munkások hatoltak be kora reggel a táborba. Szétszerelték az ott felállított sátrakat, leszedték az adóreformot bíráló táblákat. Az ukrán vezetés a tüntetések hatására csütörtökön visszakozott és puhított az új adótörvényen, amelynek alapján a vállalkozóknak eredetileg sokkal magasabb adókat kellett volna fizetniük. Néhány száz kis- és középvállalkozó ennek ellenére kitartott, és folytatta megmozdulását az éjszaka folyamán a sátortáborban a törvény további rendelkezései ellen tiltakozva. Három embert rövid időre őrizetbe vettek, majd elengedtek – közölte egy rendőrségi szóvivő. (MTI)

Visszatért az amerikai katonai űrrepülőgép

Visszatért a földre az amerikai légierő X–37B jelű pilóta nélküli űrrepülőgépe, amelyet április végén juttattak fel a világűrbe ismeretlen céllal. Az eszköz, amelyről máig nagyon keveset tudni, helyi idő szerint pénteken, a kora hajnali órákban szállt le robotpilóta irányításával a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrsiklóira megszólalásig hasonlító, de azoknál kisebb méretű, pilóta nélküli repülőgépet egy Atlas 5-ös rakétával juttatták Földkörüli pályára. Az X–37B az amerikai hadsereg egyik legtitkosabb fejlesztése; csak anynyit lehet tudni róla, hogy 270 napig képes keringeni a világűrben, de hogy mire használják, azt pontosan nem közölték. Az amerikai légierő a felbocsátáskor közelebbről meg nem határozott irányítási és navigációs teszteket említett. (MTI)

A kijevi sátortábor – bontás előtt
A kijevi sátortábor – bontás előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.