Jöhetnek a meleg katonák?

A Pentagon nagy érdeklődéssel várt jelentése szerint nem okozna megrázkódtatást, ha a magukat nyíltan melegnek vagy leszbikusnak vallók is szolgálhatnának a seregben. Sőt, az ez ellen morális kifogást emelőkkel nem kell foglalkozni: az egyenruha eddig is összekötötte a különböző meggyőződésű embereket.

Izrael vagy Törökország legyen-e a minta? Az amerikai fegyveres erőknél abból a szempontból is vizsgálják a közel-keleti szövetségeseket, hogy vajon a zsidó állam seregének a melegekkel szemben toleráns, vagy a törökök elzárkózó megközelítése javítja-e a harci morált, ütőképesebbé teszi-e a csapatokat. A több mint másfél évtizedes, „ne firtasd, ne valld be” néven ismert amerikai politika – mint arról lapunk is többször beszámolt – átalakulóban van, de ennek mikéntje számos szakmai, politikai, illetve jogvita után sem ismert. Mindenesetre Barack Obama elnök egy fontos ígérete a Bill Clinton idején született és azóta 14 ezer fő kényszerleszereléséhez vezetett „ne firtasd, ne valld be” felszámolása; ez egyébként a képmutatásra épül: aki „lapít”, az maradhat.

Az egyenruha összeköt
Az egyenruha összeköt

A politikusok nagy hangsúlyt fektetnek e kérdésben a katonák véleményére. Mike Mullen tengernagy, az USA a tartalékosok nélkül 1,5 milliós fegyveres erőinek első számú katonája a nyitás elkötelezett híve. A fegyvernemek vezetése ugyanakkor megosztott. Mindezek miatt nagy érdeklődés előzte meg a Pentagon a napokban közölt jelentését, amelynek végkicsengése: nem okozna nagy megrázkódtatást a vitatott gyakorlat felszámolása. Az egyenruhások 70 százaléka nem ellenezné a nyitást – igaz, a tengerészgyalogosok, illetve a szárazföldi hadsereg harcoló alakulatainál érezhetően nagyobb az ellenállás. Mindezek miatt John McCain szenátor, vietnami veterán, volt republikánus elnökjelölt és pártja egyik „vezérszónoka” csütörtökön úgy foglalt állást: nem állítja, hogy soha nem kell módosítani a törvényt, de ezt korainak tartja. McCain támogatását fontosnak tartják ahhoz, hogy a kongresszus dönthessen a nyitásról, ne pedig bíróság – ami további bonyodalmakat okozna.

A Pentagon jelentése szerint nem kellene új rendszabályokat bevezetni, és a melegek miatt újabb tisztálkodóhelyiségek, vizesblokkok kialakítására sincs szükség, noha ez felmerült egyes alakulatoknál. A szexuális kisebbséghez való tartozás okán nem lehetne pozitív megkülönböztetésben részesülni – ellentétben például a bőrszínnel –, cserébe viszont a morális kifogást emelőket sem támogatnák a helyzet elfogadásában. Az egyenruha eddig is összekötötte a különböző erkölcsi és vallási meggyőződésű embereket –szögezi le a dokumentum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.