Kadhafi: Ötmilliárd euró, vagy Európa fekete lesz

Házigazdaként nem udvariaskodott sokat Moammer el-Kadhafi. A líbiai vezető ötmilliárd eurós azonnali segélyt követelt az Európai Uniótól az „öreg kontinens felé áramló afrikai menekültáradat” megfékezéséhez. – Ha nem segítenek, akkor a „keresztény és fehér” Európa „fekete” lesz – hangoztatta az észak-afrikai országot több mint 41 éve irányító ezredes a líbiai fővárosban, Tripoliban zajló Afrika–Európai Unió csúcsértekezleten – írta az MTI.

Több nyugat-európai állam visszautasította a zsarolással felérő igényt. Guido Westerwelle német alkancellár-külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a jelentős földgázés kőolajkészletekkel rendelkező országnak az EU októberben már megítélt 50 millió eurós segélyt a menekültprobléma kezeléséhez. (Az EU határőrségének, a Frontexnek tegnap közzétett jelentése szerint nagy arányban csökkent az illegális bevándorlók száma, a gazdasági válságnak köszönhetően, illetve amiatt, hogy az unió több afrikai országgal írt alá hazatoloncolási egyezményt.)

Illegális bevándorlók Olaszországban – A líbiai vezető szerint hamarosan menekültáradat öntheti el Európát
Illegális bevándorlók Olaszországban – A líbiai vezető szerint hamarosan menekültáradat öntheti el Európát

A líbiai vezető hangsúlyozta: Afrika olyan kapcsolatot szeretne, amely a közös érdekeken alapul, nem pedig a kizsákmányoláson. – Európa a kormányzásról és az emberi jogokról beszél nekünk. Afrikának azonban a gazdaságra van szüksége – vágta az európaiak szemébe a 68 éves politikus. Arra is utalt: Kína után India és Brazília is szemet vetett a természeti kincsekben rendkívül gazdag földrészre.

A líbiai forradalom vezetője nekiment a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) is. –Követeljük a WTO megszüntetését. A WTO azt akarja, hogy nyissuk meg határainkat a külföldi áruk előtt, amelyek tönkreteszik a saját iparunkat – fakadt ki Kadhafi. Majd rátett egy lapáttal. – A Nemzetközi Valutaalappal együtt tönkretették Afrikát, ugyanúgy terroristának minősíthetők, mint Oszama bin Laden vagy az al-Kaida – közölte. Megerősítette Afrika igényét az állandó ENSZ BT-tagságra. Ellenkező esetben szerinte az afrikaiak nem fogják betartani a világszervezet határozatait.

A líbiai fővárosban rendezett Afrika–EU csúcson Magyarországot Schmitt Pál köztársasági elnök képviseli. Az államfő több kétoldalú találkozót folytatott afrikai vezetőkkel, a többi között külön tárgyalt Kadhafival is – emlékeztetett az MTI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.