Hány felesége lehet egy kanadainak?

A mormonok mellett a muzulmánokat is érintheti egy kanadai tartomány legfelsőbb bíróságának döntése, amely a többnejűség alkotmányosságát lesz hivatott kimondani. A „bíróság barátja” szerint a poligámia tilalma sérti a vallásgyakorlás szabadságát.

Énekelnék és táncolnék örömömben, ha az égi házasságot többé nem tekintenék bűncselekménynek. Akkor békében tudnánk élni: a külvilág nem avatkozna bele a dolgainkba, kigúnyolva bennünket azért, amiben hiszünk, és ahogy választásunk szerint éljük az életünket – ezt írta a „négyes számú tanúnak” nevezett, 23 éves fiatalasszony egy kanadai bíróságnak, a poligámia védelmében.

Brit Columbia tartomány legfőbb jogi fóruma várhatóan a jövő év elején dönt a többnejűség alkotmányosságáról egy nagy nyilvánosságot kapott ügyben, amelyet a napokban kezdett tárgyalni. Ugyan az észak-amerikai ország törvénykönyve (is) több mint száz éve tiltja a poligámiát, ám ennek eddig nemigen szereztek érvényt. Most azonban az ellenérdekelt jogvédő csoportok által keltett vihar állásfoglalásra kényszeríti a talárosokat. Kanada bevándorlási célország, így a döntés az egyre gyarapodó muzulmán közösséget is érintheti, ám a per apropója egy szakadár mormon felekezet életmódja.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza (amelynek központja az Egyesült Államokban található) 550 fős közösséget tart fent a brit columbiai Bountifulban, és az egyik mormon vezető szerint 55-en élnek közülük poligám kapcsolatban. Patriarchális rendszerről van szó, amelyben fel sem merül, hogy esetleg a nőknek lehetne több férjük. Az asszonyokat az egyházi vezetők osztják fel a férfiak között. A National Post beszámolója szerint egyes tanúk, mint az arizonai Susie Barlow, (aki maga is poligám családban nőtt fel, és 16 évesen lett 51 esztendős unokatestvérének második felesége) szenvedésről és elnyomásról tesz említést – míg mások a „négyes tanúhoz” hasonlóan égi menyegzőről.

Az ügy érdekes fordulatot vett azzal, hogy az amicus curiae, azaz a bíróság felkért „barátja” szerint a poligámia tilalma sérti a vallásgyakorlás szabadságát. Bár az Észak-Amerikában összesen 10 ezer fős szakadár mormon felekezet az átlagember számára kevéssé látható, a többnejű életformát tévésorozatok hozzák a nappalikba, mint a Big Love (Magyarországon Hármastársak címmel látható), amelynek főszereplője három feleséggel rendelkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.