Távirati stílusban

Feloszlott a hamburgi koalíció

A német tartományokban páratlan kereszténydemokrata–zöld koalíció Hamburgban is véget ért, a Zöldek két és fél év után új választásokat akarnak – jelentették be vasárnap. A végleges döntést a hamburgi Zöldek december 13-i kongresszusán hozzák meg. A párt szövetségi vezetői, Claudia Roth és Cem Özdemir üdvözölték a döntést. A CDU–zöld koalíció 2008 májusa óta volt kormányon a Hanza-városban. Az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) az új választások mielőbbi kiírását sürgették. (MTI)

Svájc szigorít a bevándorláson

Az első adatok szerint többséget kapott Svájcban a vasárnapi népszavazáson a bevándorlókra vonatkozó törvény szigorítása, mely szerint a bűncselekmény miatt elítélt külföldieket automatikusan kitoloncolják. Ahhoz, hogy az új törvény hatályba léphessen, a kantonok többségének is meg kell azt szavaznia. Ezenkívül a parlamentnek is van egy javaslata, amelynek értelmében a kitoloncolást meg kell előznie egy bírói vizsgálatnak – ez a javaslat is 53 százalékos támogatásra számíthat. (MTI)

Újabb favellát rohant le a brazil hadsereg

Több száz rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos rohanta le helyi idő szerint vasárnap reggel a drogkereskedők egyik fellegvárát Rio de Janeiro egyik északi nyomornegyedében. A műveletben 35-en, elsősorban bűnözők, vesztették életüket. A biztonsági erők csütörtökön egy másik favellát már bevettek. Brazíliában 2014-ben labdarúgó-világbajnokság lesz. (MTI)

Újabb bányarobbanás Új-Zélandon

Kilenc napon belül már a negyedik robbanás történt tegnap abban az új-zélandi szénbányában, ahol 29 bányász rekedt a föld alatt és vesztette életét a hatóságok közlése szerint. Az újabb detonáció jelentősen hátráltatja a holttestek felszínre hozását. Szakértők szerint ezúttal nemcsak a gáz, hanem a szén is lángra kapott, ami tovább nehezíti a helyzetet. (MTI)

Jobboldali előretörés Katalóniában

Választásokat tartottak tegnap Katalóniában, melynek során Spanyolország északkeleti régiójának lakói megválaszthatták parlamentjüket és kormányzatukat. A voksoláson a kormányzó szocialisták várhatóan vereséget szenvednek. Favoritnak a középjobb Konvergencia és Unió (CiU) erős nacionalista koalícióját tartják. Győzelmük esetén hét év után ismét a nacionalisták kormányozhatnak majd, akik 2003-as vereségük előtt 23 éven át irányították Katalóniát. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.