Politikai erőpróba Kijevben

Hiába járt valóságos Canossát Viktor Janukovics ukrán elnök az adók emelése miatt Kijev központjában napok óta tüntetők sátortáborában, a találkozó után a mozgalom szervezői mára egynapos országos általános sztrájkot hirdettek.

A kijevi városközpontban táborozó többezres tüntető tömeg sátraiba látogatott a hét végén Viktor Janukovics ukrán elnök és Nyikolaj Azarov kormányfő, hogy egyezkedjenek az új adótörvény parlamenti elfogadása miatt kitört országos vihar ügyében. Az úgynevezett adókódex az ellenzék szerint súlyosan növeli a kisés közepes vállalkozások terheit. A tiltakozók utcai megmozdulásaikon azt is a kormányzat szemére vetik, hogy mindinkább kiterjeszti hatáskörét a társadalmi élet különböző területein, és intézkedéseivel akadályozza a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát.

Az államfő a tüntetőkkel folytatott beszélgetés után jelezte, hogy megvizsgálja az új adótörvény sérelmezett passzusait, és esetleg kiegészítéseket terjeszt majd a rada elé. Ezt az elképzelést Alekszandr Danyiljuk, a tiltakozó mozgalom szóvivője elégtelennek ítélte, és tegnap bejelentette, hogy nem tárgyalnak a kormánnyal, és mára országos sztrájkot hirdetnek. Ezzel helyi megfigyelők szerint a tiltakozás egyértelműen politikai jelleget öltött, és elsősorban már nem is annyira az adókódex visszavonásáról, hanem a rada feloszlatásáról, új választások kikényszerítéséről van szó. Vagyis néhány héttel azután, hogy a Janukovics-párt az ellenzék által vitatott körülmények között megnyerte a helyi választásokat, az ukrán ellenzék a jelek szerint újabb hatalmi erőpróbára készül az országban.

Ebben a törekvésében egyebek között igyekszik felhasználni Janukovics múlt hét végi jaltai látogatását is, amelyet az ellenzék a kormányzat „túlzott orosz orientációjának” bizonyítékaként igyekszik feltüntetni. A tengerparti üdülőhelyen Janukovics és Dmitrij Medvegyev orosz elnök hét gazdasági megállapodást írt alá. Köztük a legfontosabb az orosz kőolajszállítások fokozásáról és az Ukrajnán keresztül szállított energiamennyiség növeléséről rendelkezik. A két elnök megállapodott arról is, hogy a kercsi öböl két oldalát egy 900 millió dolláros költséggel épülő híddal kötik össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.