Fico pártja bevette Pozsonyt és Kassát

Északi szomszédunknál az ellenzéki Smer előretörését és a jobboldali kormánypártok jelentős pozícióvesztését hozták a szombati helyhatósági választások. A Robert Fico vezette párt bevette a jobboldal eddigi bástyájának tartott Pozsonyt és Kassát is. Jelöltjei további négy megyeszékhelyen is győztek.

A többségében magyarok lakta Csallóközben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tarolt, ám a szórványtelepüléseken jól szerepelt a Híd is. Az MKP 129, a Híd 95 polgármesteri posztot szerzett, mintegy húsz kistelepülésen koalícióban indultak, s a legtöbb helyen nyertek. Az utóbbi két párt révkomáromi versengéséből és durva ellenkampányából azonban a nevető harmadik, Anton Marek került ki győztesen. Országos viszonylatban a szavazatok csaknem egyharmadát független képviselők szerezték meg.

Szlovákia fővárosában a Smer csendes támogatásával, ám hivatalosan függetlenként indult Milan Ftácník győzött. Lapunknak nyilatkozva az új pozsonyi polgármester elmondta, hogy eddig a főváros ligetfalui kerületének első embere volt, ahol a most véget ért időszakban egyetlen korrupciógyanús botrány sem tört ki, az ottani önkormányzatban pedig nem voltak ideológiai viszálykodások a jobb- és a baloldali képviselők között. – A pozsonyi választópolgárok erre a szakmai és morális értékrendre is voksoltak – tette hozzá.

Mikulás Dzurinda, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnöke elismerte, hogy pártja és a jobboldali kormánykoalíció vereséget szenvedett. –Van az úgy, hogy az iparos néha még a legjobb termékeit sem tudja eladni. Most ez történt –vélekedett. Kassán ugyancsak a Smer jelöltje, Richard Rasi került a polgármesteri székbe, akit a Híd is támogatott.

Révkomáromban a függetlenként induló, hatvannégy éves AntonMarek legyőzte Stubendek Lászlót (MKP) és az eddigi polgármestert, Bastrnák Tibort (Híd) is. A nyertes Ipolyságon (Sahy) született és 1978 óta csaknem három évtizedig a révkomáromi járási kórházban dolgozott sebészként. Jelenleg magánrendelője van a városban. Anyanyelvi szinten beszél magyarul. Érdeklődésünkre kifejtette, hogy Jókai szülővárosának önkormányzatában évek óta az egyéni és csoportérdekek csaptak össze, emiatt teljesen háttérbe szorult a város és a polgárok szolgálata. – A megyében, a révkomáromi járásban a legmagasabb a munkanélküliség, 15,81 százalékos. A város helyzete méltatlan a történelmi hagyományaihoz. Ezt a folyamatot szeretném megfordítani, s a városatyák támogatásával elérni, hogy Révkomárom ismét a régió gazdasági és szellemi központjává váljon – hangsúlyozta Marek. Lapunk megkeresésére Nagy Károly, az országos választási bizottság elnöke elmondta, hogy mintegy száz panasz és bejelentés érkezett hozzájuk feltételezett választási csalásokról, illetve a kampánycsend megsértéséről. A bodrogközi Királyhelmecen (Královsky Chlmec) állítólag fejenként öt eurót fizettek egy-egy roma szavazatért –közölte a TA3 hírtelevízió.

A polgármesterek és képviselők harmada függetlenként győzött
A polgármesterek és képviselők harmada függetlenként győzött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.