Sarah Palin, a leírhatatlan

Újra a média reflektorfényében járja Amerikát a 2008-as republikánus alelnökaspiráns – saját pártjában is riadalmat keltve –, hogy a Fehér Ház bevételére készül. Ő ma a legnépszerűbb jobboldali jelölt.

Az egyik amerikai tévécsatornán a Sarah Palin Alaszkája dokumentumfilm-sorozatot adják (mint közölték, a nyitórészt ötmillióan nézték), a másikon a politikusnő lányát, Bristolt sztárolják egy show-műsorban (24 millió szempár), a harmadikon ismét csak az anya könyvbemutató turnéját elemezgetik. Amerika egy része több körben próbálta már múlt időbe helyezni a 2008 nyarán üstökösként feltűnt republikánus alelnökjelöltet, de rendre a rövidebbet húzza Palinnel szemben. Új könyve, az America by Heart megjelenése apropóján –ebben „a család, a hit és a zászló” szentháromságával kapcsolatban osztja meg gondolatait (angolul mindhárom szó azonos betűvel, F-fel kezdődik) –Alaszka volt kormányzónője az országot járja.

Az autogramosztó turné útvonala és a 2012-es elnökválasztási előkészületek menete között feltűnő átfedés van: ma Palin Iowában dedikál, ahol először kellene majd megnyernie a pártszimpatizánsokat. Ez újabb adalékot jelent a találgatásokhoz – amelyeket az ötgyermekes családanya nem erősített meg egyértelműen, de nem is cáfolt –, hogy a Fehér Ház bevételére készül, és ezúttal már nem John McCain másodhegedűseként.

– Nem gondolok Sarah Palinre. Nyilvánvalóan nagy a támogatottsága a Republikánus Párton belül, és elismerem ezeket a képességeket. De azzal töltöm az időmet, hogyan lehetek a lehető legjobb elnök – mondta egy tévéinterjúban Barack Obama. A The New York Times bennfentes riportjából az derül ki: a Fehér Házban nem számolnak az ismerethiánya és szűklátókörűsége miatt a médiában gyakran kifi gurázott politikusnő indulásával. De mértékadó személyiségek, köztük az elsők között Bill Clinton, régóta figyelmeztetnek, hogy Palint – aki két év múlva még mindig csak 48 éves lesz – nem szabad lebecsülni. Egy friss felmérés szerint a republikánusok 79 százaléka kedveli, és a radikális jobboldali teadélután-mozgalom több politikusa is a kongresszusba jutott a támogatásával a hó eleji választásokon.

Palin előretörése – most már az élen van pártjában az említett felmérés szerint – komoly riadalmat kelt a republikánusok háza táján. Annál is inkább, mivel az esélyesnek látszó Romney-val ellentétben biztos, a szonda szerint 48:40 arányú vereséget szenvedne Obamától. Karl Rove, George W. Bush vezető háttérembere arra utalt, hogy Palin súlytalan (ön)jelölt a világ legtöbbet követelő munkakörére, míg az előző elnök édesanyja, Barbara Bush volt first lady reményét fejezte ki, hogy marad Alaszkában.

De Palin is érti a módját, hogyan vágjon erre vissza úgy, hogy az a tömegeknek is tetszszék: „Nagy tisztelettel mondom ezt, mivel szeretem Bushékat: a kékvérűek akarják kiválasztani a győzteseket, ahelyett, hogy engednének a versenynek.”

Új könyvét dedikálja a népszerű Palin
Új könyvét dedikálja a népszerű Palin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.