Kalasnyikovokkal vívják a drogháborút

Sokkterápiát hirdetett a francia belügyminiszter Marseille-ben, miután a városban dúló drogháború egyik csatájában a nyílt utcán lelőttek két gyereket.

Marseille északi negyedén, a Le Clos La Rose-on mély nyomokat hagytak a legutóbbi napok. A városrészt a rendőrség körbezárta, és átfésüli a házakat, hogy felkutassa a drogbandák nyomait. A gépkocsi-ellenőrzések miatt nehézkes a ki- és bejutás, még nehezebb az ott lakókkal beszélni. Az emberek félnek az esetleges megtorlástól.

Az egész kikötőváros a néhány nappal ezelőtti események hatása alatt él. Este tíz óra tájban két autóból sorozatlövéseket adtak le, a golyók kioltották egy 16 éves fiú életét, egy 11 éves gyerek pedig megsebesült. Egyelőre csak annyi világos, hogy a két fiatal a negyedben dúló drogháború és bandaleszámolások áldozata.

Az áldozatnak már volt priusza, korábban drogterjesztési ügyekbe keveredett. A fiatalabb fiú viszont rosszkor volt rossz helyen. Három lövés érte: a nyakán, a karján és a lábán, de az állapota nem életveszélyes. A támadók a leszámolás után Aix-en-Provence felé vették az irányt, az autópályán egy 22 éves fiatalt karon lőttek, majd Aix határában felgyújtották a menekülésre szolgáló két autót.

Brice Hortefeux francia belügyminiszter az eset másnapján a helyszínre érkezett, és „sokkterápiát” hirdetett a drogbandák kifüstölésére. Elrendelte, hogy 150 rendőrt csoportosítsanak át Marseille-be, és nagy erőkkel kezdjenek hozzá az érintett negyedekben a kábítószer- és fegyverkereskedelem felszámolásához. Míg a város kormánypárti polgármestere szerint az intézkedések „mindenképpen pozitívak”, addig a marseille-i rendőrszakszervezet és a városi tanács ellenzéki frakciójának elnöke, Patrick Menucci kételyeit hangoztatja. Szerintük a bejelentett lépések nem elegendők a bandaháború megfékezéséhez. A képviselő szerint Marseille-nek 350-nel több rendőrre lenne szüksége ahhoz, hogy hatékonyan vehesse fel a harcot a bűnözőkkel. Diego Martinez, a rendőrszakszervezet elnöke pedig úgy véli: „Önmagában az, hogy az átcsoportosított egységek pár hónapig Marseille-ben maradnak, nem old meg semmit.” Szerinte újoncokat kell inkább toborozni, és belülről kellene a marseille-i rendőrséget megerősíteni, hiszen a drog- és fegyverkereskedelmi hálózatok egészét szükséges felgöngyölni.

A lövöldözések és a leszámolások a legutóbbi hónapokban megsokszorozódtak Marseilleben. Tavaly január óta 26 bandaközi leszámolás történt, ezeknek 19 halálos áldozata és 16 sebesültje volt. Az áldozatok közös jellemzője, hogy valamenynyien Marseille északi negyedeiben laktak. Közülük a legidősebb sem töltötte még be a harmincadik életévét.

A lövöldözések zömét Kalasnyikovokkal követték el, a balkáni háború óta a kelet-európai maffia uralja a marseille-i illegális fegyverpiacot. Így olcsón, már 300–800 euróért hozzá lehet jutni egy gépkarabélyhoz.

A fegyverkereskedelem és a kábítószerügyek szorosan összefüggnek. A drogkereskedelem azonban nemcsak Marseille-ben, hanem az összes francia nagyváros külső negyedeiben komoly probléma. A gettósodó városrészekben a lakosság kétharmada a szegénységi küszöb alatt él, az utcákon a fiatal bűnözők gyakran már egy-egy panelháztömbnyi drogpiacért háborúskodnak egymással – immár Kalasnyikovokkal felszerelve.

A kábítószerpiacon a cannabis a legkeresettebb, de kokaint és heroint is árulnak. Becslések szerint Franciaország cannabispiaca évi 900 millió eurót tesz ki, míg a teljes kábítószerpiac évi 1,5-2 milliárd eurót forgalmaz. Ennél sokkal kevesebbért is törtek már ki véres bandaháborúk Európában.

Marseille, 2010. november

Igazságügyi szakértő fotózza a marseille-i razziákon elkobzott fegyvereket
Igazságügyi szakértő fotózza a marseille-i razziákon elkobzott fegyvereket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.