A hadsereg is lecsap a riói kábítószerbandákra

A 2014-es foci-vb és a 2016-os olimpia házigazdája, Rio de Janeiro nyomornegyedeinél pénteken, immár ötödik napja folytatódott a rendőrség fellépése a drogbandák ellen. Lula da Silva brazil elnök engedélyével az akcióba bekapcsolódik a hadsereg 800 fős egysége, két helikopterrel és páncélozott járművekkel is – jelentették a hírügynökségek. A háborút a kábítószercsempész csoportok fegyveresei robbantották ki múlt vasárnap: rendőrségi posztokat lőttek, több tucat buszt és személyautót felgyújtottak.

Sérgio Cabral, Rio állam kormányzója televíziós beszédben nyugalomra szólította fel a város lakosait, hogy folytassák „mindennapi normális életüket”, mert a drogbandák a gyújtogatással és más akciókkal akarnak pánikot kelteni.

A rendőrség fő erőit tegnap a Rio északi körzetében lévő, egytucatnyi nyomornegyedet öszszefogó, 80 ezer lakost számláló Complexo do Alemaóhoz csoportosította át, amelyet a drogbandák fő bázisának tartanak. Előzőleg a biztonsági erők a Vila Cruzeiro nevű negyedet szállták meg utcáról utcára haladva, több ízben is tűzharcba keveredve a banditákkal.

A hivatalos közlés szerint a razzia eddig 30 halálos áldozatot követelt, köztük egy vétlen 14 éves lány életét. Rendőrségi illetékes szerint Vila Cruzeiróból a drogbandák tagjai közül jó néhánynak sikerült elmenekülnie, feltehetően éppen a hírhedt Complexo do Alemaóhoz, ahol Rio erőszakos bűncselekményeinek 40 százaléka történik.

A riói szegénynegyedekben, különösen a város északi övezetében a kábítószerbandák uralkodnak. Vannak körzetek, ahová a rendőrök nem is mernek bemenni. A nagyvárosi bűnözés olyan formái is gyakoriak, amikor fegyveresek két megálló között kirabolják a buszok utasait, vagy túszul ejtenek embereket. (Novemberben a brazíliai Grand Prix alkalmával Sao Paolóban próbálták fegyverrel leállítani a Jenson Button világbajnokot szállító autót.)

Lula da Silva kormányzata különféle szociális programjaival igyekszik javítani a nyomortelepek lakóinak helyzetén, illetve az utóbbi időben rendőrposztokat állított fel több favelában is. Feltételezések szerint erre volt válasz a drogbandák vasárnapi merényletsorozata.

A mostani nagyszabású, a közlés szerint még napokig folytatódó akció célja visszaszorítani a bűnözést, tekintettel az esedékes két nagy nemzetközi sportesemény előkészületeire is. Ricardo Teixeira, a brazil labdarúgó-szövetség elnöke tegnapi nyilatkozatában hangsúlyozta: bízik a hatóságokban, így Rio állam kormánya erőfeszítéseiben a városi erőszak visszaszorítására, miként abban is, hogy a 2014-es foci-vb-t „normális légkörben” tarthatják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.