Távirati stílusban

Gyásznapot tartottak Új-Zélandon

Gyásznapot tartottak csütörtökön Új-Zélandon a múlt heti bányarobbanás áldozatai ra emlékezve. Eközben helyi illetékesek azt mondják, hogy hetekig, de akár hónapokig is eltarthat, amíg felkutatják a beomlott bányában a szerencsétlenül járt vájárok holttestét. Múlt pénteken az új-zélandi bányában sújtólégrobbanás történt, amelynek következtében a mélyben rekedt 29 bányász. A mentési munkálatokat napokig nem tudták megkezdeni, mert újabb robbanástól tartottak, amely szerdán be is következett. A hatóságok ezután közölték: nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak. (MTI)

 

Náci bűnözőt keres Hollandia

Hollandia európai letartóztatási parancsot adott ki egy Klaas Carel Faber nevű, Németországban élő egykori náci bűnöző ellen – jelentette be a holland ügyészség. Az európai letartóztatási parancs kiadásával a hollandok arra szeretnék rávenni Németországot, hogy hosszú évek vonakodása után végre adja ki a férfit. Az 1922-ben született Faber holland származású, jelenleg a bajorországi Ingolstadtban él. A második világháború alatt a holland SS egyik kommandójában szolgált, és az ellenállókkal rokonszenvezők meggyilkolásában vett részt. (MTI)

Macedónok: jobb volt Jugoszlávia

Az élet általánosságban véve jobb volt a Jugoszláv Köztársaság idejében a macedónok többsége szerint – derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvéleménykutatásból. A megkérdezettek 60 százaléka vélte úgy, hogy „a kommunizmus alatt általában jobb volt az élet” – mondta a macedón Politikai Kutatások Központjának egyik munkatársa. Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától. A 2,2 millió lakosú országban csaknem 33 százalékos a munkanélküliség, amely a balkáni térségben az egyik legmagasabbnak számít. (MTI)

Rakétakísérletet hajtott végre India

India újabb sikeres kísérletet hajtott végre atomtöltettel is ellátható, 700 kilométer hatótávolságú rakétájával csütörtökön egy hadgyakorlat keretében – közölte a védelmi minisztérium szóvivője. A kelet-indiai Orisza állam egyik szigetéről indították a hindu tűzistenről elnevezett Agni–1 föld-föld rakétát. A 12 tonnás rakéta tökéletesen követte a kijelölt röppályát, és elérte a kiszemelt célpontot a Bengál-öbölben. A két ellenlábas dél-ázsiai atomhatalom – India és Pakisztán –, rendszeresen végez kísérleteket atomtöltet hordozására alkalmas, saját gyártmányú rakétákkal. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.