Szilézia önállóságra vágyik

A legutóbbi lengyel helyhatósági választásokon bejutott a katowicei regionális gyűlésbe a Szilézia Autonómiája Mozgalom (RAS) három képviselője. A mozgalom az önálló sziléziai nemzetiség és nyelv elismerését tűzte ki célul. Lengyelországban ilyen típusú autonómiák eddig nem voltak, és továbbra is sokan erősen ellenzik.

Szilézia majd ezeréves történelmi régió, hagyományosan három nemzet – lengyelek, németek, csehek – találkozásának határvidéke, kultúrák együttélésének területe. Ma Lengyelország és Csehország bizonyos területein őrzik ezt a hagyományt. A sziléziaiság német eleme azonban a háborút utáni népmozgások, kitelepítések, későbbi kivándorlások következtében gyakorlatilag megszűnt.

A területnek volt autonómiája a két háború közötti időszakban. Felső-Szilézia három németellenes felkelés és népszavazás után csatlakozott Lengyelországhoz, és az akkori varsói kormányzat lehetővé tette, hogy az újjászületett ország gazdaságilag legfejlettebb területe bevételeivel önállóan gazdálkodjék. A nácik természetesen az autonómiát és a sziléziai identitást, a kulturális sokféleséget megszüntették.

Az államszocializmus évei alatt a helyi nyelv a vicclapok szintjén kaphatott nyilvánosságot, és a helyieket sokszor náci kollaboránsként kezelték. A rendszerváltás után jelentkeztek a mozgalmak, amelyek a sziléziai identitás és nyelv, a terület autonómiájának elismerését követelték. A 2002-es népszámláláson 173 ezren vallották, hogy ők nemzetiségük szerint sziléziaiak, és 60 ezren mondták, hogy családjukban a helyi nyelvet használják. Sziléziának ötmillió lakosa van.

Marek Plura, a kormányzó Polgári Platform képviselője aztmondta a GazetaWyborczának: azt javasolja választóinak, hogy a jövő évi népszámláláskor mondják sziléziainak magukat. Ő maga törvényjavaslatot terjeszt elő, amely regionális nyelvvé nyilvánítaná a sziléziait. Eddig csak a tengermelléken beszélt kasub nyelvnek volt ilyen státusza. (A gdanski/danckai születésű Günther Grass német Nobel-díjas író is kasub származású.)

A mostani választáson a Szilézia Autonómiája Mozgalom (RAS) a szavazatok kilenc százalékát kapta a régióban, és ezzel politikai tényezővé lett. Lengyelországban eddig nem léteztek hasonló autonómiák, a helyi politikai tradíciók, kulturális különbözőségek, tájnyelvek, vallási eltérések csak mint etnográfiai érdekességek szerepelhettek.

Az utóbbi időben egyre több szó esik a sokféleség értékeiről is. Többet és nyíltan beszélnek arról, hogy most lengyel területek, városok, falvak más népek, nyelvek számára is fontosak, azokhoz kulturálisan kötődnek. Ennek a változásnak a része lehet a sziléziai autonómia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.