Kína, a megkerülhetetlen

Amerikai illetékesek azt remélik: ha kiterjesztik hadgyakorlataikat a Sárga-tengeren, akkor Kína belátja, hogy a kisebbik rosszat választja az Észak-Koreára történő nyomásgyakorlással.

Barack Obama a hagyományoknak megfelelően megkegyelmezett két pulykának a hálaadás ünnepe előtt, az USA diplomáciai dilemmája azonban az: „megkegyelmezzen-e” Észak-Koreának, avagy rá tudja-e venni Kínát a KNDK (ezzel immár teljes) elszigetelésére? Az amerikai elnök e sorok írásakor arra készült, hogy felhívja pekingi kollégáját, Hu Jintaót.

Elemzők nem lepődtek meg azon, hogy az észak-koreai fegyveres provokációt követő 48 órán belül a térség vezető hatalma került előtérbe. Kína megkerülhetetlensége azonban rávilágít az Egyesült Államok korlátozott manőverezési lehetőségeire egy olyan térségben, ahol Dél-Koreán és Japánon kívül nincsenek igazán szoros szövetségesei.

Szöul védelmére szerződés kötelezi Washingtont, amelynek lehetőségei kimerülnek: 1. a szinte kötelező erődemonstrációban (közös hadgyakorlat Déllel, az amerikai hadiflotta térségbe vezénylése, élén a George Washington repülőgép-hordozóval); 2. diplomáciai manőverekben az ENSZ égisze alatt (szankciók); 3. érdemi katonai válaszcsapásban. Az első két verzió elégtelen lehet Phenjan elrettentésére – mutatnak rá washingtoni elemzők –, a harmadik viszont túllőhet a célon, és konkrét veszélybe sodorhatja a dél-koreai fővárost.

Mégis, az első változatnak van olyan külpolitikai dimenziója, amely Kínához vezet, és a siker reményével kecsegtet. Az amerikai katonai erőfitogtatás a Sárga-tengeren esetleg annyira irritálhatja Pekinget, a KNDK egyetlen nemzetközi „patrónusát” (és Washington a nyáron éppen az érzékenységre tekintettel tett át egy hadgyakorlatot a félsziget túlpartjára), hogy beadja derekát.

„Amerikai illetékesek azt remélik, hogy ha kellemetlen eredményt tárnak Peking elé (az amerikai manőverek kiterjesztését partjai mentén), akkor Kína belátja: a nyomásgyakorlás Észak-Koreára a kevésbé rossz megoldás” – írja a csütörtöki The New York Times. –Kína az az ország, amely a legvilágosabban tudja befolyásolni Phenjant – nyilatkozta Mike Mullen tengernagy, Amerika első számú katonája.

Ugyanakkor szakértők szerint Kína egyáltalán nem szeretné megzavarni a KNDK-ban megkezdett vezetőváltási folyamatot, és általában is saját rendszere fennmaradásának kulcsát látja az északi kommunista rezsim túlélésében.

– Észak-Korea a mi Kelet-Németországunk. Emlékszik, mi történt, miután az összeomlott? Követte a Szovjetunió is – mondta korábban egy vezető kínai illetékes a The Washington Postnak.

A nyáron a „remeteállamban” járt Jimmy Carter exelnök – az amerikai „fősodortól” eltérő véleménycikkében – azt fejtegette: meg kellene fontolni Észak igényét arra, hogy ne hatoldalú keretekben, hanem külön tárgyalhasson az USA-val. Hátha cserébe hajlandó lenne lemondani atomprogramjáról.

Pekingben bejelentették, hogy Yang Jiechi külügyminiszter „elhalasztotta” – még a keddi tüzérségi támadás előtt egyeztetett – pénteki szöuli látogatását. E lépés lehet válasz a Sárga-tengeren, nemzetközi vizeken, de Kína partjainál vasárnap kezdődő amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra.

A Jonpjong-szigetre kedden kilőtt ágyúlövedékek maradványát mutatták be Szöulban
A Jonpjong-szigetre kedden kilőtt ágyúlövedékek maradványát mutatták be Szöulban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.