Átköltöztek Szlovákiába voksolni?

Pozsonyban és Kassán a jobboldaliak és a baloldali ellenzékiek – Dél-Szlovákiában a Híd és az MKP jelötjei között várható nagy csata a szombati helyhatósági választásokon.

Szlovákia csaknem háromezer településén szombaton tartják a helyhatósági választásokat. Az előrejelzések szerint a voksolások iránt nagyobb érdeklődés nyilvánul meg, mint négy éve, amikor a részvételi arány nem haladta meg az ötven százalékot. Pozsonyi elemzők a választási kedv fokozódását azzal magyarázzák, hogy elsősorban a nagyvárosokban és Dél-Szlovákiában a korábbiakhoz képest jóval kiélezettebb küzdelem várható, és ez már a kampány során is érződött.

A Robert Fico vezette Smer a jelenlegi szlovák kormánypártok bástyájának tartott Pozsony és Kassa bevételére készül. Szlovákia fővárosában a jobboldali kormánypártok jelöltjeként a fi lmvászonról a közéletbe átlépett Magda Vásáryová indul a főpolgármesteri posztért (a magyarországi nézők Jirí Menzel klasszikus alkotásának, az 1980-ban forgatott Sörgyári capricciónak Mariskájaként emlékezhetnek rá). A Smer csendes támogatásával pedig függetlenként Milan Ftácník lesz a legnagyobb vetélytársa. Ő még Meciar országlása idején, egyetlen szlovák baloldali parlamenti képviselőként szavazott az államnyelvtörvény ellen.

Kassán a Magyar Koalíció Pártja által is támogatott Frantisek Knapík jobboldali polgármester legesélyesebb kihívója a Smer színeiben induló Richard Rasi, volt egészségügyi miniszter lesz – ő viszont a Híd bizalmát is élvezi.

A szlovákiai magyar közvélemény figyelme leginkább Révkomárom (itt Bastrnák Tibor polgármester ezúttal a Híd képviseletében szeretne harmadszor is győzni) és az MKP fellegvárának számító Dunaszerdahely felé fordul. Ott viszont a Bugár Béla vezette párt igyekszik minél jelentősebb pozíciókat szerezni a városi önkormányzatban.

Jókai szülővárosában Bastrnák nak két kihívója van: Stubendek László (MKP) és Anton Marek (független, a Smer támogatásával). Ez utóbbi jelölt az elmúlt napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban feltűnően sok magyarországi állampolgár jelentkezett be a révkomáromi idegenrendészeten, és állandó lakhelyként itteni címet adott meg. Ezzel az EU-s rendelkezések szerint jogot szerzett arra, hogy voksoljon a szlovákiai helyhatósági választásokon.

Marek azzal igyekszik mozgósítani a helybeli szlovák nemzetiségű polgárokat, hogy lehetőleg senki se maradjon otthon, mert különben a várható szoros versenyben külföldiek dönthetnek a város első emberének személyéről. Négy éve ő mindössze huszonhárom szavazattal maradt alul Bastrnákkal szemben. Érdeklődésünkre a révkomáromi járási rendőrparancsnokságon elmondták, hogy jelenleg 883 külföldi – többségében magyarországi –állampolgárnak van a városban állandó lakhelye, közülük 169-cen az elmúlt hetekben jelentkeztek be.

Északi szomszédunknál négy éve 895 településen független polgármester győzött, a Smer jelöltjei közül 419 személy lett a befutó, a harmadik helyen a Magyar Koalíció Pártja végzett és 214 polgármesteri posztot szerzett. Berényi József pártelnök megkeresésünkre elmondta: azt tartanák sikernek, ha ezt a számot minél jobban megközelítenék. – Jelöltjeink jó programjukkal szerepelhetnek eredményesen, mi ezúttal sem folytattunk negatív kampányt – nyilatkozta lapunknak Bugár Béla, a Híd vezetője.

A három révkomáromi polgármesterjelölt óriásplakátja
A három révkomáromi polgármesterjelölt óriásplakátja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.