Homályosak az afgán eredmények

Az előzetes várakozással szemben tegnap sem tudta bejelenteni az afgán Független Választási Bizottság (IEC) a két hónappal ezelőtt zajlott parlamenti választás teljes eredményét.

A testület elnöke, Fazil Ahmad Manavi közölte: a Kabultól délnyugatra fekvő Gazni tartományban – amely a lázadók és a koalíciós erők közti harcok egyik legvéresebb színtere – még mindig nem tudták megállapítani az eredményt. Gazni tartománynak 11 hely van fenntartva a 249 tagú alsóházban, a voleszi dzsirgában. Manavi szerint talán egy hét múlva tudnak Gazniból eredményeket közölni.

Annak ellenére, hogy a választási panaszbizottsághoz (ECC) nagyon sok panasz érkezett, sehol az országban nem ismétlik meg a voksolást – szögezte le sajtóértekezletén Manavi. Kijelentette, hogy a nehézségek ellenére a választás „nagy siker az afgán vezetés és a kormány nemzetközi közösségbeli barátai számára”. A siker persze relatív, hiszen a szavazásra jogosult 17,3 millió polgár közül 4,3 millióan adták le voksukat. Míg a 2005-ös választásokkor még kígyózó sorok álltak az urnák előtt, az idén a választók féltek, illetve feleslegesnek tartották a voksolást. Októberben több mint egymillió szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak csalások miatt.

Az IEC tegnap bejelentette, hogy diszkvalifikálta a szeptemberi parlamenti választások 24 olyan jelöltjét, akit az előzetes eredmények alapján győztesnek mondtak ki. Több kizárt jelölt Hamid Karzai szövetségese volt, sőt köztük van az államfő egyik unokatestvére is.

Egyelőre lehetetlen megmondani, kialakult-e az alsóházban egy Karzai afgán elnököt támogató többség vagy sem. Annyi biztos, hogy csökkent a pastu képviselők száma. Karzai pastu, mint ahogy a tálibok is.

A választási bizottságnak egy meg nem nevezett tagja elmondta, hogy az IEC bejelentéseit megelőző órákban a választások sok képviselőjelöltje és támogatóik tüntetéseket tartottak Kabulban, tiltakozásul az állítólagos sok csalás miatt. Főleg olyan jelöltek vettek részt a több kisebb demonstráción, akik veszítettek. Figyelmeztették az ország vezetését, hogy ha nem orvosolják teljes mértékben a választási panaszokat, akkor az szintén a tálib lázadókhoz való közeledésre ösztönzi a lakosságot. A választások lefolyásával elégedetlen jelöltek és támogatóik az előző hetekben követelték a voksolás megismétlését.

A választási csalások ellen tiltakoznak Kabulban
A választási csalások ellen tiltakoznak Kabulban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.