„Gázunk van, piacunk van”

Ikon és impresszionista stílusú festmény mellett jégkorong-relikviák is díszítik Alekszandr Medvegyev konferenciatermét. A Gazprom alelnöke azonban egyáltalán nem eklektikus stílusban fogalmaz.

– Nekünk van piacunk, van földgázunk – mondja a tervezett Déli áramlat vezetékre utalva Medvegyev. Majd magabiztosan hozzáteszi: a tervezett Nabucco gázvezetéket egy pillanatig sem tekinti vetélytársnak. Az orosz óriáscég nem fél sem a Nabuccótól, sem az abban részt vevő német és osztrák befektetőktől. Európának sem kell félnie a Gazpromtól, a több mint harmincemeletes üvegpalotában elhelyezkedő nagyvállalat kizárólag gazdasági, nem pedig politikai alapon üzletel – magyarázza a csúcsmenedzser az őt faggató külföldi újságíróknak.

A húszmilliárd eurós költségvetésűre taksált Déli áramlat kapcsán a Gazprom nagyon is nyeregben érzi magát. November közepén a Bojko Boriszov vezette bolgár kormány hosszas vonakodás után beadta a derekát. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szófiai látogatásakor bejelentették: megalakult az a közös konzorcium, amely a Déli áramlat bulgáriai szakaszát építi és üzemelteti majd. Igaz, több elemző úgy gondolja, hogy az olasz ENI és a francia EdF részvételével épülő vezeték igazából Ukrajnán keresztül, a drága tengeri csőfektetés nélkül lenne igazán kifizetődő. Medvegyev ilyen spekulációkba nem bocsátkozott. Inkább azt hangsúlyozta, hogy a csővezeték megvalósítása a tervek szerint halad. S bár még egyetlen kapavágás sem történt, szavai szerint 2015-re elkészülnek a Déli áramlattal. Amit Jurij Lipatov, a duma energetikai bizottságának elnöke szerint nem azért építenek, hogy aztán elzárjanak, és ezzel komoly bevételektől fosszák meg magukat.

Moszkvában az európai gázfogyasztás növekedésével számolnak. Azzal, hogy az öreg kontinens a következő 20-30 évben nem tud meglenni földgáz nélkül. Németország mellett a Földközi-tenger térségében látnak bővülő piacokat.

– Az atomenergia sok nyugati államban kényes dolog, a szén koszos, a szélkerekek drágák. A válság egyszer véget ér, ahogy elmúlik a politikai idegesség is – mondja Leonyid Grigorjev professzor. Az energetikával és pénzügyekkel foglalkozó moszkvai kutatóintézet, az IEF vezetője szerint a Nabucco az iráni gázmezőket célozza meg, a siker azonban a teheráni rezsim és a világpolitikai viszonyok miatt több mint kérdéses. Egyébként is: a Nabuccóban egyszer majd áramló évi 30 milliárd köbméter gáz semmiség a 600 milliárd köbméteres orosz termeléshez és a 200 milliárd köbméteres exporthoz képest. Grigorjev szerint az európaiak tévúton járnak, amikor az orosz energiaszállítások kapcsán kizárólag a földgázra összpontosítanak. Az orosz büdzsében sokkal nagyobb bevételt hoznak a kőolaj- és szénexportból befolyó pénzek. Moszkva számára sem az azeri, sem a türkmén gázmezők nem jelentenek konkurenciát. –Mi nem magunknak, hanem komoly európai partnereknek építünk vezetékeket – mondja. Arra is emlékeztet: Oroszország számos tévhittel ellentétben nem egy sziget, amin csak földgáz, kőolaj és Putyin található.

Moszkva, 2010. november

A Gazpromot aggasztja az Orbán-kormány különadója, Alekszandr Medvegyev szerint a biztonságos energiaellátást is veszélyeztetheti a az árbevétel után fizetendő különadó. A Gazprom és a német E.ON érdekeltségébe tartozik a Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. A különadó ügyében az oroszok levelet írtak a magyar kormánynak, és reményeik szerint az ügy megnyugtató megoldást nyer Orbán Viktor november 30-án esedékes moszkvai útjáig. (D. A.)

A Gazprom moszkvai székházának központi vezérlőterme. A nagyvállalat nyeregben érzi magát
A Gazprom moszkvai székházának központi vezérlőterme. A nagyvállalat nyeregben érzi magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.