Román–magyar ügyvédi együttműködés

Együttes ülést tartott a magyar és a román ügyvédi kamara elnöksége a múlt hétvégén Budapesten.

A két kamara képviselői először egy évvel ezelőtt, Nagyszebenben találkoztak, s eldöntötték: a jövőben az Európai Ügyvédi Kamarák Szövetségében (CCBE) szorosabb együttműködést valósítanak meg.

Az uniós csatlakozás óta a közép­ európai országok ügyvédei saját tapasztalataik alapján jutottak arra a következtetésre, hogy nemzetközi szervezetekben célszerű összehangoltan fellépni. Az osztrákokkal és csehekkel kibővített magyar–szlovák együttműködés már jól működött, s ehhez lazábban, de nagy érdeklődést mutatva kapcsolódnak a lengyel, valamint egyes német tartományok ka­marái, emellett csatlakoztak a horvátok és érdeklődéssel figyelik az eseményeket a szerbek.

A kétoldalú találkozóra most a Magyar Ügyvédi Kamara által szervezett hagyományos Ügyvédnap keretében került sor. A megbeszélések nyomán is nyilvánvalóvá vált, hogy hasonlóak a problémák. Mindkét országban mutatkoznak gondok az ügyvédek létszáma miatt vagy az oktatásképzés terén, az igaz ságszolgáltatás függetlensége kapcsán. Szembe kell nézni az ügyvédi és a közjegyzői piac közötti konfliktusok, az ügyvédi felelősségbiztosítás és ügyfélvédelmi alapok relatív fejletlensége, az elektronikus ügyintézés vagy éppen a tömeges európai migrációval összefüggő jogérvényesítési fórumrendszer hiányosságai jelentette problémákkal is.

A magyar ügyvédek szakmai fóruma az elmúlt 20 évben sikeresen megoldott számos gondot. Az eredmények közé tartozik például a közjegyzőkkel szembeni konfliktusok feloldása, a cégeljárásban vagy az ingatlanforgalmazásban jogbiztonságot garantáló ügyvédkényszer. A magyar–román megbeszélésen is kiderült: az itteni modell számos elemében irigyelt példa lehet a környező országok számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.