Pápai áldás az óvszerre?

Még meg sem jelent, máris hatalmas visszhangot váltott ki a XVI. Benedekkel készített, az olasz könyvesboltokban keddtől megvásárolható interjúkötet. A német újságíró, Peter Seewald azt is kiszedte a pápából, hogyan érezte magát megválasztásakor, és mit gondol valójában az óvszerről.

Nem tudni, mire figyelt fel inkább a sajtó: amikor tavaly márciusban Afrikában az egyházfő az óvszert haszontalannak nevezte az AIDS elleni küzdelemben, vagy A világ fénye: a pápa, az egyház és az idő jelei című interjúkötetben olvasható állításra, miszerint XVI. Benedek az óvszer használatát bizonyos esetekben igazoltnak tartja. Példaként a pápa a férfi prostituáltakat említette, hangsúlyozva, hogy ezzel együtt nem az óvszerben látja a HIV-fertőzés megoldását. Az UNA-IDS ENSZ-szervezet mégis jelentős előrelépésnek nevezte a pápa mostani sza vait. Ugyanakkor a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya figyelmeztetett: semmi „forradalmi” nincs a pápa kijelentésében, s nincs szó arról, hogy a pápa „átalakítaná vagy megváltoztatná” az egyháznak azt a tanítását, amely tiltja az óvszer és más fogamzásgátló eszközök használatát. Az egyház az óvszert nem tekinti „erkölcsös megoldásnak” az AIDS problémájára.

A vatikáni kiadónál megjelenő könyv, melyből az első részleteket a szentszéki sajtó közölte, az egyház helyzetéről hétvégén tartott bíborosi tanácskozást követi. Az olasz sajtó az óvszerről tett pápai kijelentést nem tartja forradalminak, de mindenképpen nyitásként értékeli. – A német pápa végre megszabadul Panzerkardinal-szerepétől, és a válságba jutott egyházpolitikával szemben új megoldásokat mutat fel – hangoztatta a baloldali La Repubblica. – Ettől az egyházi doktrína nem módosul –replikált a L’Osservatore Romano szentszéki napilap. A Hittani Kongregációt vezető Joseph Ratzinger bíborossal ’85-ben hasonló interjúkötetet készített katolikus író, Vittorio Messori úgy látta, hogy a szexuális romlás pillanatában az óvszerről beszélő pápa olyan, mint amikor pestisben szüzességet rendelnek el.

Seewald könyvének más témái is elemzésre várnak: a 83 éves XVI. Benedek elárulta, hogy az őt pápává választó konklávéban úgy érezte magát, mint a vesztőhelyen („azt hittem, nyugodt öregkor vár rám”). Elmondta, a pedofil botrány hatalmas sokk volt számára. Kitért a második világháború alatt vitatott szerepet betöltő XII. Piusra, aki Ratzinger szerint több zsidót mentett meg, mint bárki más.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.