A Fehér Ház orvosa nem lehet tűzvonalban

Kilenc éven át vigyázott a világ legfontosabb politikusának egészségére – Dr. Connie Mariano memoárja nemrég jelent meg Amerikában.

Ráment a magánélete, megesett, hogy ötven órát talpalt egyhuzamban egy külföldi út során, altatót nem szedhetett, az időeltolódással járó kimerültség (a „jetlag”) pedig részévé vált az életének. Dr. Connie Mariano most szabadkozik visszaemlékezései – A Fehér Ház orvosa: pácienseim elnökök voltak – kapcsán a The New York Timesnak: „Sok mindent nem írtam bele a könyvbe, mert a kiadó azt mondta: ez nem érdekli a közvéleményt. Azzal jöttek, nem tudományos értekezés ez, hanem memoárkötet.” Egyes részekre értelemszerűen az orvosi titoktartásból vagy szeméremből adódóan borul fátyol: akadt ugyan dr. Connie Marianón kívül a Fehér Házban más nő is, aki ruha nélkül láttaBill Clintont, de az a bizonyos gyakornok sem az idősebb, sem az ifjabb George Bush idején nem volt oda bejáratos. Ellentétben az első Fülöpszigeteki amerikaival, aki az ellentengernagy rendfokozatig vitte a  haditengerészetnél, majd – doktornőként szintén először – kilenc éven át vigyázhatott a világ legfontosabb politikusának egészségére.

Vagy éppen az elnöki delegáció más tagjaiéra: a Clintonházaspár 1995-ös írországi útján egy munkatárs körül akadt dolga, aki éjfélkor a dublini várban akart öngyilkos lenni. – Tudom, hogy érzéketlenül hangzik, de egy öngyilkosság az elnöki út alatt háttérbe szorított volna minden jóakaratot, amit egy ilyen vizit hozhat. A sajtó kizárólag arról tudósított volna – emlékszik vissza Mariano, akinek időnként „píárosként” kellett gondolkoznia. Máskor meg „alkotmányjogászként” működött az orvosnő agya. Clinton combizompanaszainak kezelésénél nem altatást, hanem gerincérzéstelenítést alkalmaztak, hogy közjogilag ne merüljön fel az elnök cselekvőképtelensége – ha nem is volt éppen ereje teljében a beavatkozás alatt.

Az amerikai titkosszolgálat egy veteránja szerint nem kérdés, hogy egyszer megölik-e valamelyik elnököt – csak az, hogy mikor. Ha eme gyakorlat azért nem is vált tipikussá, az orvosnak az ún. gyilkossági zónán, azaz az elnök közvetlen környezetén kívül kell tartózkodnia a delegáción belül. A magyarázat nyilvánvaló: „Nem láthatom el az elnököt, ha magam is meghalok” – szögezi le szárazon dr. Mariano. Előfordult, hogy „miat ta” rántottak fegyvert a fülzsinóros titkosszolgák – de szerencsére nem kellett lőniük. Csak az Achilles-ín-szakadása után lábadozó Al Gore alelnök fémmankói vágódtak el – nagy robajjal – egy templom lépcsősorán.

Mariano honlapja: Clinton segítséget kér
Mariano honlapja: Clinton segítséget kér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.