Válságban fogan a magyar elnökség

– Szép és sikeres elnökség elé nézünk, előzetesen minden érintettel találkoztam, és találkozom még az év végéig, ennél jobban nem lehetett volna felkészülni –mondta Orbán Viktor kormányfő szerdán Brüsszelben, ahol egyeztetett José Manuel Barroso bizottsági elnökkel.

A magyar kormány tagjai az illetékes biztosokkal beszélték át a menetrendet, s közös „kormányülést” is tartottak.

Az ír válság azonban ellopta a show-t, hiszen a brüsszeli tudósítók elsöprő többsége a tanács épületében az uniós pénzügyminiszterek találkozójának végkimenetelét várta. A bizottság sajtótermébe külföldi újságírók alig merészkedtek be, s a kevés feltehető kérdés közül egy így is az ír helyzetre vonatkozott, s nem a magyar elnökség terveire. Orbán jelezte is, hónapokkal ezelőtt még úgy gondolta, elég, ha a magyarok jól viselkednek, s előhoznak néhány számukra fontos kérdést, mint a kulturális sokszínűség vagy a Duna-stratégia, netán a vízkészletek alakulása. De a program alaposan megváltozott, most teljesen más magatartásra lesz szükség, hogy az eltérő véleményeket a kompromisszum felé tereljék. Megnyugtatásul közölte: a kétharmados többség birtokában belpolitikai fejlemények nem fogják nehezíteni az elnökség dolgát. Hozzátette: a legnagyobb ellenzéki párt is elkötelezte magát az uniós elnökség sikere mellett.

Az Írországra vonatkozó kérdésre Orbán azt válaszolta: tanácsot nem adna, de a magyar tapasztalat az, hogy minél előbb jobb megszabadulni az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatásától, s visszatérni a piacra. Igaz, bevezetőjében arról beszélt, hogy az államadósság csökkentésének magyar programja egybevág az európai elképzelésekkel, mert „szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy hitelből mindent lehet”.

Barroso egyértelművé tette, hogy támogatja a magyar elnökséget, teljes a bizalma, és utalt arra is, hogy a fél évre a figyelem középpontjába kerülő tagállamnak nagyon ügyelnie kell a közös játékszabályok betartására, például a deficitcélok teljesítésére.

Mindketten felsorolták, mi vár a magyar elnökségre. A fellobbant ír válságot tetézi, hogy a 2011-es uniós büdzséről összeomlottak az intézményközi tárgyalások, s ha nem lesz költségvetés januárban, annak –Orbán szerint – súlyos következményei lehetnek az agrárés egyéb uniós pénzek utalásának akadozása miatt is. De a magyaroknak kell bevezetniük például a gazdasági fél év fogalmát a gyakorlatba, vagyis hogy a tagállamok előbb mutatják be költségvetéseik főbb mutatóit, amelyeket a huszonhetek megvitatnak. De le kéne zárni a gazdaságpolitikák mélyebb összehangolását célzó jogalkotási folyamatot, útjára kell indítani a 2020-as versenyképességi stratégiát, behajtani a nemzeti reformprogramokat, megkezdeni az alkudozást a 2014 utáni költségvetési időszakról, ideértve a közös agrárpolitika és a kohéziós politika reformját. Részben magyar ösztönzésre is az év elején Brüsszelben energiaügyi csúcstalálkozót tartanak, aztán tavasszal a keleti partnerekkel Budapesten rendeznek konferenciát. A magyar elnökség szeretné előmozdítani a horvát csatlakozás ügyét, s értesüléseink szerint e kérdésben érzékelhető volt némi különbség a véleményekben, bár a bizottság megerősítette, nem kívánja lassítani a folyamatot. Nemrégiben Füle bővítési biztos utalt rá: ellentétben Romániával és Bulgáriával, Zágráb akkor csatlakozhat, ha nem kényszerül az unió az igazságügyi reform utólagos ellenőrzésére.

A miniszterek és államtitkárok a biztosokkal tárgyaltak délután. Andor László foglalkoztatási biztos lapunknak elmondta, hogy például a roma stratégia menetrendjét egyeztették, szó volt oktatási, foglalkoztatási, demográfi ai kérdésekről, amelyek az unió programjába illeszthetőek.

A magyar kormány és az európai kabinet: Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője  és Orbán  Viktor  igyekszik jó képet vág ni  a nehéz fél év előtt
A magyar kormány és az európai kabinet: Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője és Orbán Viktor igyekszik jó képet vág ni a nehéz fél év előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.