Előjáték Brüsszelben

Az ír válság vált főszereplővé Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtókonferenciáján is, ahol Orbán Viktor az EU soros elnöki tisztét januártól fél éven át betöltő Magyarország terveit ismertette.

A magyar kormányfő az ír helyzetet firtató kérdésekre elmondta: tanácsot nem adna, de a magyar tapasztalat az, hogy minél előbb jobb megszabadulni az EU és az IMF támogatásától, s visszatérni a piacra. Igaz, bevezetőjében arról beszélt, hogy az államadósság csökkentésének magyar programja egybevág az európai elképzelésekkel, mert „szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy hitelből mindent lehet”.

Orbán elismerte, hogy az élet átírta terveit: korábban úgy gondolta, a soros elnökség általa eddig elhanyagoltnak tartott területeken, a kulturális sokszínűség előmozdítása, illetve a vízgazdálkodás terén ér el szép eredményeket. Most azonban más vált fontossá, a magyar elnökség alatt kell meghonosítani a nemzeti költségvetési tervek előzetes egyeztetését, a nemzeti gazdaságpolitikák összehangolása érdekében pedig szerződéses módosításokat is tető alá kell hozni. – Az Európai Uniónak nem helyes fiúkra, hanem erős és együttműködő emberekre van szüksége – fogalmazott a kormányfő, jelezve, hogy kétharmados többsége birtokában Budapest nem fogja belpolitikai vitákkal nehezíteni az elnökség dolgát.

– Nehéz feladat vár a magyar kormányra – mondta lapunknak Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője a párt budapesti „kihelyezett ülésén”.

 

Helyes fiúk helyett erős emberek – a magyar kormányfő és az EB elnöke
Helyes fiúk helyett erős emberek – a magyar kormányfő és az EB elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.