Dublin a végsőkig harcol

Idegesen reagáltak a piacok arra a hírre, hogy kedden éjjel és szerdán az uniós pénzügyminiszterek csak szóban avatkoztak be az ír kormány védelmében, amely egyelőre nem kér támogatást az európai pénzügyi mentőalapból, miközben az elemzők nem nagyon értik, hogy miért nem.

Úgy vélik, Dublin az elkerülhetetlen ellen harcol. A tízéves ír államkötvény hozama a múlt heti rekordját közelítette meg, s közben a 12 hónapos portugál papírok hozama is drámai mértékben megugrott.

Az uniós pénzügyminiszterek magasztalták az ír kormány erőfeszítéseit a költségvetés konszolidálására, várják a négyéves terv bemutatását, s közben Dublinba küldik a bizottság és az Európai Központi Bank szakértőit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csapatával együtt, hogy felmérjék, mire lenne szükség, ha Írország mégis segítséget kérne. A retorika hasonló a görög válság előtti időszakéhoz, de a helyzet annyiban más, hogy a gazdasági és ingatlanválságban megroppant ír bankokat kéne valamiképpen talpra állítani, s nem közvetlenül az állam fizetőképességét. Miután azonban az ír kormány átvette amegroggyant bankok irányítását, a veszteség mindinkább államiveszteséggé, vagyis adóssággá válik. A ráta a következő években elérheti a GDP 120 százalékát. Az eurózónához tartozó Írország bankjaiban a brit pénzintézetek hozzávetőlegesen 100 milliárd euróval érdekeltek, így a valutaövezeten kívüli és az európai pénzügyi mentőalaptól magát távol tartó Nagy-Britannia részvételére is szükség lehet egy esetleges támogatási programban, s Osborne pénzügyminiszter közölte is Brüsszelben, hogy London kész a segítségre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.