Vadászgéppel fizetne az USA a ciszjordániai telepekért

Ehud Barak védelmi miniszter tegnap – mielőtt elindult volna franciaországi látogatására – kijelentette, hogy Izraelnek el kell fogadnia az Obama-kormányzat javaslatait. – Két lehetőség van – mondta az izraeli hadsereg rádiójának. – Vagy egyetértésre jutunk az amerikaiakkal arról, hogy miként lehet visszakényszeríteni a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz, vagy a palesztinok és az arab világ jut megegyezésre Washingtonnal.

A védelmi miniszter ekként reagált az egyesült államokbeli látogatásáról hazatért Benjamin Netanjahu tájékoztatójára, amelyet kabinetjének tartott az ötpontos amerikai „ösztönző javaslatcsomagról”. Ennek lényege lapértesülések szerint, hogy Washington a ciszjordániai zsidótelep-bővítések újabb, 90 napos befagyasztásáért cserében különféle biztonsági garanciákat kínál fel, egyebek között 20 F–35-ös vadászgép eladását. A Hárec kommentárja szerint az Obamaadminisztráció „olyan ajánlatot tett, amit Netanjahu nem utasíthat vissza”. A miniszterelnök a tájékoztatón állítólag elmondta, hogy az újabb moratórium nem vonatkozna Kelet-Jeruzsálemre, sőt Washington megígérte, többé nem kér hasonló önkorlátozást Izraeltől, miután lejárt az új, 90 napos házépítési „fagyasztás”. Az Egyesült Államok kész kötelezettséget vállalni arra is, hogy az ENSZ BT-ben szembeszáll minden olyan kezdeményezéssel, amely politikai rendezést próbál ráerőszakolni a zsidó államra akarata ellenére, így például megvétózná a palesztin állam egyoldalú kikiáltását.

Noha a békejavaslat nem utalKelet-Jeruzsálemre, tegnap a város helyi tanácsai egyelőre levették a napirendről annak az 1300 újház-építési engedélynek a megvitatását, amelyeket az 1967-es „zöld vonal” határán kívül terveztek volna.

A palesztin politikusok első reakciójukban kifogásolták, hogy az amerikai kezdeményezésről eddig csak sajtóhírekből értesültek. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló valószínűtlennek nevezte a közvetlen tárgyalások felújítását abban az esetben, ha Izrael kizárólag a ciszjordániai építkezésekre hirdet újabb, de csak három hónapos moratóriumot. Mahmud Abbasz palesztin elnök szóvivője szintén azt nyomatékosította, hogy a telepépítési moratóriumnak ki kell terjednie Kelet-Jeruzsálemre is. Az Arab Liga főtitkára stábjának egyik munkatársa a DPA hírügynökségnek hétfőn szintén úgy nyilatkozott, hogy a 90 napos, és csak Ciszjordániára vonatkozó telepépítési tilalom aligha késztetheti a palesztinokat (és arab támogatóikat) a visszatérésre a tárgyalásokhoz. Mint mondta, megvárják, mit javasol Washington ezek után a palesztinoknak, s utána hoznak döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.