Papandreu pártja nyert

Görögországban a kormányzó szocialisták nyerték meg a helyhatósági választások második fordulóját. A Jeórjiosz Papandreu kormányfő pártja, a PASZOK 8 régióban nyert, és 73 város polgármesteri székét szerezte meg, köztük 24 év óta először Athénét és a második legnagyobb görög város, Szalonikiét is.

A jobboldali, ellenzéki Új Demokrácia 5 régiót és 41 várost vezethet ezután. Ezek között van Pireusz, Athén kikötővárosa, amelyet a baloldaltól hódított el. Harmadik erővé a Demokratikus Baloldal nevű párt jött fel, amely 35 helyhatóság élére került. A kommunisták, akik az első fordulóban 11 százaléknyi szavazatot kaptak, elszigeteltségük miatt végül is csak egy városban nyertek, Athén ipari övezetében. A részvételi arány 50 százalék körüli volt, amely Görögországban alacsonynak mondható.

A miniszterelnök már a biztató részeredmények közzététele után tévébeszédében megígérte: kormánya folytatni fogja a reformpolitikát, s mindent latba vet, hogy véghezvigye a „nagy változásokat”, amelyek révén Görögország „lélegzetvételhez jut, és talpra áll”. Papandreu szerint a választáson a polgárok bizalmat szavaztak megszorító intézkedéseinek, az ellenzéki Új Demokrácia párt pedig vesztett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.