Kínai metróval mennek Mekkába

Luxusszállók, bevásárlóközpontok a Szentföldön –a szaúdiak turisztikai központot csinálnak a zarándoklat helyszínéből. Kérdés, ez mennyire segíti az áhítatot.

Hárommillió muzulmán hívő gyűlt össze tegnap reggelre a szaúd-arábiai Arafát-hegy lábánál, hogy a magaslat megmászásával megkezdjék az éves nagy zarándoklat (haddzs) egyik kiemelkedő eseményét. Az iszlám alapítója, Mohamed próféta ezen a hegyen mondta el utolsó prédikációját, több mint tizennégy évszázaddal ezelőtt. A mohamedánok úgy tartják, hogy ezen a napon kinyílik a mennyek kapuja, és Isten meghallgatja az imákat, és megbocsátja a bűnöket. A 10 kilométeres út a Mína völgyében kialakított sátorvárosból indul. A fehér ruhába öltözött zarándokok lassan kapaszkodnak fel a hegyre. Estére a zarándokok el-Muzdalifa völgyébe vándorolnak, hogy ott töltsék az éjszakát. Kedden újra Mínában gyűlnek össze, ahol állatáldozatot mutatnak be, hogy ezzel megemlékezzenek arról: Ábrahám kész volt arra, hogy Isten kérésére feláldozza saját fiát, az iszlám változatában nem Izsákot, hanem Iszmaelt.

Az idén rekordszámú, 1,8 millió zarándok érkezett a sivatagi királyságba. A szaúdiak ki is használják a zarándoklatban rejlő gazdasági lehetőségeket. A haddzsra utazókkal együtt összesen 12 millióan érkeznek évente a szent helyekre, s a látogatók száma várhatóan 17 millióra emelkedik 2025-re. A turisztikai bevételek idén elérik a 17,6 milliárd dollárt, amit a tervek szerint 2015-re megdupláznak. A szaúdiak épp ezért nem spórolnak a beruházásokon. Idén a haddzsra jellemző közlekedési káosz enyhítésére átadtak egy gyorsvasutat, amely Mínát, az Arafát-hegyet és el-Muzdalifa völgyét köti össze Mekkával. A 18 kilométer hosszú, kilenc állomásnál megálló metró óránként 72 ezer utast képes szállítani. Az 1,8 milliárd dolláros beruházás közös szaúdi–kínai projekt. A medinai repülőteret pedig 2,4 milliárd dollárért bővítik ki, hogy a jelenlegi hárommillió helyett 12 millió utast legyen képes befogadni.

A 485 méter magas, újonnan épülő toronyóra Mekka új korszakát hivatott szimbolizálni, melyben a zarándokhely egyben turisztikai központtá is válik. A hárommilliárd dollár értékű Abradzs al-Bait – melynek csak egyik csúcsa a toronyóra –bevásárlóközpontoknak, szállodáknak, apartmanoknak ad otthont másfél millió négyzetméteren. A szaúdi Bin Laden-csoport építi fel a Kába-kő szomszédságában a hatalmas komplexumot, melynek egy hegy elbontásával csináltak helyet. Manapság aki akar, 5880 dollárt is fizethet éjszakánként a luxusszállodákban, igényt tarthat 24 órás inasszolgálatra, s 270 dolláros csokoládékból válogathatva pihenheti ki az izzó forróságban megtett zarándoklat aznapi menetét. Persze ez csak azoknak adatik meg, akik megengedhetik maguknak, hogy a nagymecsethez vagy a zarándoklat egyéb, fontos helyszíneihez közel találjanak maguknak szállást. A szegényebb zarándokok a nagymecset előtti téren vagy az utcákon töltik az éjszakát. Épp ezért nem mindenkinek szimpatikus a fényűző pompa, ami ellentmond a haddzs egyik alapgondolatának, mely szerint Isten előtt mindenki egyenlő.

Zarándokok az Arafát-hegy lábánál. A haddzs üzletnek sem rossz
Zarándokok az Arafát-hegy lábánál. A haddzs üzletnek sem rossz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.