Hol lakjon a szlovák elnök?

Ivan Gasparovic elnök vidéken lakik, de az évek óta üresen álló pozsonyi elnöki villa eladásába nem egyezik bele, viszont reprezentatív célokra használná az oroszvári Lónyay-kastélyt.

Ahányszor magas rangú külföldi közéleti személyiség érkezik Pozsonyba, annyiszor fő a vendéglátásért felelős illetékesek feje: hol tudják elszállásolni őket rangjuknak méltó helyen. Két éve a brit, néhány napja pedig a norvég királyi pár szlovákiai látogatása során derült ki újra, hogy Szlovákia fővárosának nincs ilyen célokra megfelelő épülete. A két és fél évszázada épült Grassalkovich –ma elnöki – -palota alkalmatlan erre. Van az államnak két rezidenciája, amelyek azonban különböző okok miatt kihasználatlanok. Az egyik villát Rudolf Schuster elnök javaslatára vásárolták meg, harminchatmillió koronáért (akkori árfolyamon hozzávetőleg 200 millió forint). A kassai származású államfő megválasztásakor, 1999-ben azt hangoztatta, hogy nem óhajt semmiféle fényűzést. Feleségével együtt beérik a palota tetőtéri lakásával. A lakhelyére nyáron beáramló rekkenő hőség és a jelentős városi zaj miatt orvosi tanácsra átalakíttatta az említett épületet, ahol megbízatási idejének utolsó évében lakott. Utódja, Ivan Gasparovic viszont nem volt hajlandó oda költözni, mert nem tartotta elég tágasnak a 171 négyzetméternyi földszinti és a valamivel kisebb emeleti helyiségeket. Különösen azt kifogásolta, hogy az étteremben legfeljebb hat személy számára lehet tálalni. Ezért inkább a Pozsonyhoz közeli Limbachban, saját családi házában maradt. Ivan Miklos pénzügyminisztermost hárommillió euróért eladná az üresen álló villát, amelynek csak a rezsiköltsége tavaly 11 465 euróra rúgott. Ám az elnök megmakacsolta magát: – Utódomnak is kell tető a feje fölé, ha éppen nem pozsonyi lesz. Ha eladják az épületet, akkor nem írom alá a jövő évi költségvetést. Inkább a kormányhivatal luxusvilláját árulják! – üzente meg szóvivője révén a pénzügyi tárca vezetőjének. A szóban forgó szupermodern, emeletes épület négymillió euróért épült a külügyminisztérium megrendelésére. Pozsonyi lapok szerint Robert Fico készült ide, ám pechjére júniusban nem ő alakíthatott kormányt. Utódja, Iveta Radicová az államfőhöz hasonlóan nem hajlandó ide költözni a dunaújfalui (Nová Dedinka) otthonából. Ezért most ez a kacsalábon forgó épület is üres. Legszívesebben ezen is túladnának.

Ez lett volna Fico villája
Ez lett volna Fico villája

Ivan Gasparovicnak volt még egy ötlete. Beleegyezne az elnöki rezidencia eladásába, ha a pénzt a Rajkához közeli, oroszvári kastély felújítására fordítják, mert szerinte ez a patinás épület lehetne az állami fogadások és a színvonalas vendéglátás méltó helyszíne. Ez a kastély és az őspark Lónyay Elemér herceg és felesége, Stefánia belga hercegnő tulajdona volt, akik 1944-es végrendeletükben az ingatlant a pannonhalmi bencésekre hagyták. Az alkotmánybíróság tavaly a dokumentumok formai hibáira hivatkozva, végleg elutasította a pannonhalmi szerzetesrend keresetét. Ivan Miklos szerint viszont jelenleg nincs pénz a kastély teljes felújítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.