Gerry Adams délre tart

Lemond westminsteri és stormonti parlamenti képviselői helyéről a Sinn Féin elnöke, hogy a dublini Dáilban folytathassa pályafutását.

A brit/ír politikai élet egyik legellentmondásosabb egyénisége. Gerry Adams közleményben jelentette be: lemond előbb a belfasti regionális gyűlésben, Stormontban, majd, amikor ez aktuálissá válik, Westminsterben betöltött képviselői helyéről, és a Sinn Féin jelöltjeként elindul az írországi választáson.

A gazdaság állapotát jelzik a kiadó irodaházak Dublin központjában
A gazdaság állapotát jelzik a kiadó irodaházak Dublin központjában

Adams arra hivatkozik, hogy a Sinn Féin összírországi szervezet, és a kiválasztott körzetet, Louth-t eddig is a párt képviselte a dublini Dáilban. A parlamentből most azonban az üzleti életbe távozik Arthur Morgan. Adams a kormányzó Fianna Fáil–Zöldek-koalíciót, „az ír állam történetében a legnépszerűtlenebb kormánynak mondja”, és meggyőződése szerint az ír sziget déli részének „politikai változásra van szüksége”. Elfogadhatatlannak tartja a kiadáscsökkentés politikáját, és bízik, hogy „világos fejű vezetéssel és józan gazdaságpolitikával visszatérnek a konjunktúrához”. Csak 2012-ben esedékes azonban a választás, ám a koalíció csak háromfős többséggel rendelkezik a parlamentben. Ez egy november 25-i pótválasztáson tovább csökkenhet, majd a 2011 tavaszán várható két újabb megmérettetésen el is olvadhat. Gerry Adams ugyanakkor kevéssé népszerű az Ír Köztársaságban. Korábbi terrorista hírneve miatt semmi nem garantálja, hogy meg tudja tartani a louth-i képviselői helyet. Kevesen hiszik el neki, hogy nem volt tagja a zavargások harmincéves történetében sok tragédiát okozó Ír Köztársasági Hadseregnek, sőt a parancsnokságnak.

Gerry Adams váltásának legbizarrabb vonatkozása lenne, ha igénybe venné a westminsteri parlamenti képviselőség feladásával járó 41 ezer fontos (13,4 millió forint) adminisztrációs támogatást. Az IRA politikai szárnya, a Sinn Féin képviselői, jelenleg éppen öten, hagyományosan nem teszik le az esküt a londoni parlamentben, mert az Egyesült Királyságot változatlanul megszálló hatalomnak tekintik Észak-Írországban. A fizetésről azonban nem mondanak le, mint ahogy összesen közel félmillió fontot vettek fel a képviselők vitatott, ún. második otthonával kapcsolatos térítés címén is. Gerry Adams 1983 óta képviseli Nyugat-Belfastot a londoni alsóházban, kivéve az 1992–1997 közötti időszakot, de soha nem tette be ide a lábát.

Adams kevéssé ismeri a délírországi gazdasági viszonyokat. Az elmúlt napokban a befektetők siettek megszabadulni az ír adósságpapíroktól, és számítani lehet rá, hogy amennyiben az Európai Unió nem dob mentőövet Dublinnak, más országok, elsősorban Spanyolország és Portugália pénzpiacai is ostrom alá kerülnek. Az Európai Unió vezetői valószínűnek tartanak egy segélycsomagot, melynek elfogadására Németország külön meg is kérte Írországot. Ha ez valóra válik, a brit adófi zetőknek akár hat-hétmilliárd font mélységig kell a zsebükbe nyúlniuk. David Cameron kormányfő mellett a pénzügyminisztérium is világossá tette, hogy Dublint egészen más szemmel nézi, mint Athént, hiszen a betegeskedő szövetséges esetében „közeli kereskedelmi partnerről van szó”.

Dőlnek a dominók?

Fennáll a veszélye annak, hogy Portugáliának is az Európai Unióhoz kell fordulnia segítségért – ismerte el tegnap a portugál pénzügyminiszter. Az egyelőre megoldatlan ír válság mellett a bejelentés hatására újabb spekulációs hullám indulhat el a gyengébb eurózóna-tagállamok ellen. A spanyol központi bank elnöke, Miguel Angel Ordonez tegnap határozott lépéseket kért Dublintól. Madridban meglehetős aggodalommal figyelik az ír pénzügyi válságot: egy elhúzódó bizonytalanság ugyanis a spanyol hiteleket is megdrágítja. A nemzetközi pénzpiacon Madrid már a németekhez képest kétszeres (Lisszabon négyszeres, Athén kilencszeres) áron juthat csak hitelhez. Papandreu görög miniszterelnök Berlint tette felelőssé a kialakult helyzetért: a németek ugyanis azt követelik, hogy ha egy ország fizetésképtelenné válik, akkor a hitelező bankok is vállaljanak valamit a kockázatból és írják le a veszteségeket. Madrid és Athén szerint ezzel az ötlettel a németek csak elbizonytalanították a hitelezőket, akik a korábbinál még drágábban adnak majd kölcsönt, amivel újabb veszélyes spirált, akár államcsődöket indíthatnak el. (I. E.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.