Az olasz kocka el van vetve

Hétfőn visszahívta a negyedik Berlusconi-kormányból miniszterét és államtitkárait a képviselőház elnöke, a Gianfranco Fini vezette Jövő és Szabadság párt (Fli). A római kormány sorsa még nem dőlt el: Berlusconi nem hajlandó távozni, Fininek nem érdeke az előre hozott választás.

Bye-bye, Berlusconi – búcsúzott a miniszterelnöktől a volt hétszeres kormányfő, a Giulio Andreottihoz közeli Tempi folyóirat. Fli kilépésével azonban nem zárult le a házelnök és a kormányfő április óta tartó vitája. A politikai játszma most kezdődött el. Egy biztos: senki sem tudja, mi lesz – írja az olasz sajtó.

Fini azt ismétli, nem harcolni kíván, túl akar lépni Silvio Berlusconin. A Fli megalakítása, a 2008-ban választást nyert koalícióból való kilépése, a miniszterek visszahívása mind Berlusconi sarokba szorítására irányul. Fini célja, hogy a jobbközép a centrummal bővített koalícióban Berlusconi személye és főleg választások nélkül folytassa a kormányzást. A Fli ereje nyolcszázalékos, az előre hozott voksolás Berlusconinak és az Északi Ligának kedvezne.

Berlusconi önként nem mond le: „ha buktatni akarnak, szavazzanak ellenem”. Voks egyelőre a római parlamentben lesz: a kormányon levő Szabadság Pártja (Pdl) a szenátusban bizalmi, a Fli és a balközép ellenzék az alsóházban bizalmatlansági szavazást indítványozott. Mindkettőt a költségvetési törvény pénteki képviselőházi elfogadása után tartják meg. A dátumokról az államfő kedden határoz. Berlusconi a december 14-i alkotmánybírósági döntésig akarja húzni, akkor derül ki, hogy (korrupcióval vádolt vállalkozó) kormányfőként mentelmi jogot kap-e a bíróságok előtt.

„Összeomlott, mint Pompeji” – véli a Berlusconi leváltására kirobbantó palotaforradalmat nem teljesen ellenző Pdl. A párt Silvióba vetett bizalmát vezére utolsó kalandja, a kiskorú prostituálttal, Rubyval, rendítette meg. A 16 éve tartó Berlusconi-érában felnőtt Pdl azonban nem adja át helyét a Fini vezette kisebbségnek. Az osztozkodásból az Umberto Bossi vezette Északi Liga sem akar kimaradni. A 2008-ban elsöprő győzelmet aratott 74 éves Berlusconi sohasem nevezett meg utódot, most sajátjai vívnak véres harcot trónjáért.

Giorgio Napolitano államfő Gianfranco Finivel
Giorgio Napolitano államfő Gianfranco Finivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.