Mégsem épül fel a drégelypalánki kutyafitneszközpont?

Talán csak az ebek sajnálják, hogy nem épül fel Drégelypalánkon a kutyafitneszközpont. Pedig az EU 112 millió forintos támogatást is adott a projekthez, amelynek – a pályázat szerint – „alapvető célja egy már létező, elsősorban kutyák számára kialakított hidroterápiás futópad továbbfejlesztése”. És ha ez sem lenne elég meggyőző: az így megvalósuló „komplex szolgáltatásra jelenleg nincs példa”.

Valószínűleg nem is lesz.

„Szondi György mellett most már a kutyafitneszről lettünk híresek” – panaszolja lapunknak Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere. Noha a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) már 2009 februárjában odaítélte az uniós pénzeket a hangzatos állatéletprogramra, a Nógrád megyei településen a projektnek nyomát sem látni.

Azaz mégis: a volt téesz területén felújítottak egy tizenkétszer öt méteres dolgozói zuhanyzót, ám elég nehéz elképzelni, hogy ott működik majd a pályázatban beígért „világszínvonalú állategészségügyi centrum”. A polgármester akkor hallott először a projektről, amikor valaki gratulált neki a támogatás elnyeréséhez. Nagyon nem örült, mert eleinte összemosták a kutyawellnessterveket az önkormányzattal, de később a helyi lakosokkal is sikerült tisztázni a helyzetet. Dombai Gábort egyszer felkeresték a nyertes Gyrotech Kft. emberei, róluk azóta sem hallott.

Nem szeretné Balla Mihály, a térség fideszes parlamenti képviselője, ha Magyarország megítélését az így eltékozolt EU-támogatások rontanák. (Igaz, a drégelypalánki beruházás már így is felkerült az Open Europe brit kutatóintézet napokban közzétett listájára, amely a legpazarlóbb uniós projekteket gyűjti össze.) A kutyafitneszügy kapcsán a képviselő „átláthatatlan történetről” beszél, ahol egyelőre azt sem tudni pontosan, ki, miért felelős.

„Vizsgálatot kezdeményezni bonyolult dolog. Első lépésben írásbeli kérdést intéztem az NFÜ-t felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz” – válaszolja megkeresésünkre Balla Mihály, aki bízik benne, hogy a kormányzati szervek utánajárnak az egésznek. A történetet már csak azért is sajnálatosnak tartja, mert a több mint százmillió forintos összeg sokkal jobban is hasznosulhatott volna a régióban.

Homály fedi azt is, miért vágott bele a számítástechnikai eszközök kereskedelmével foglalkozó, budapesti bejegyzésű Gyrotech Kft. az állatok egészségmegőrzésébe. A cég honlapja szerint a társaság 2004-ben alakult, később internetes áruházat is létrehozott, és a versenyképes áraknak köszönhetően „rövid időn belül népszerű lett a Gyrotech név”. 2008-ban következett a drégelypalánki fióktelep megnyitása.

Ingerült férfi hang válaszol, amikor felhívom a honlapon szereplő telefonszámot. „Ez csak a webshop” – ismételgeti, és azt bizonygatja, hogy a Gyrotech Kft.-ről nem tud semmit. Ehhez képest az áruház neve Gyrotech Webshop, de miután tovább érdeklődöm, a férfi még dühösebben kérdezi: „Nem tudom, melyik része nem tiszta?!”

Az állatwellnessre az EU is hajlandó áldozni
Az állatwellnessre az EU is hajlandó áldozni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.