Az értelmetlen uniós támogatások feketelistája

Limuzin, golfpálya, Sóhajok hídja: az uniós pazarlás ötven példáját tette közzé az Open Europe – remélhetőleg hozzájárulva az EU-költségvetésről folyó vitához.

Olyan programokat szúrtunk ki, amelyek nyilvánvalóan pazarlók, és egyáltalán nem szolgálnak uniós fejlesztési célokat, még a válság és a megszorítások közepette sem” – mondja lapunknak Mats Persson, az Open Europe igazgatója. „A kiszemelt tervek egy részével egyébként lehet, hogy nem lenne semmi baj, ha készült volna előzetes hatástanulmány, ha teremtettek volna munkahelyeket, vagy ha hozzájárultak volna legalább a környék gazdasági életének fellendítéséhez” – teszi hozzá.

A brit szervezet a minap tette közzé a listát, amelyen az EU-alapokból támogatott fölösleges projektek szerepelnek, a nem működő drégelypalánki kutyafitneszközponttól a szegény svéd király felkarolásán át az agrárpénzekben részesülő brit motokrossz klubokig. Az Európai Számvevőszék is a napokban publikálta jelentését, amelyből kiderül, hogy tavaly az uniós büdzsé hét fő fejezetéből csak kettőben nem találtak tetemes mennyiségű hibát.

A regionális és a mezőgazdasági kifizetések esetében még mindig sok a kivetnivaló. A magyar EU-elnökségre vár a 2013 utáni, hétéves uniós költségvetés vitájának elindítása, s gyaníthatóan a legnagyobb figyelem éppen a regionális és a mezőgazdasági kiadásokra irányul majd.

A svéd királyt is támogatja az unió
A svéd királyt is támogatja az unió

Főként e két fejezetből válogatott az Open Europe is. A drégelypalánki kutyafitnesz 411 ezer eurót kapott – de ennél is nagyobb üzlet, hogy az Európai Parlament több mint ötmillió eurót fizet egy bérautócégnek, hogy a képviselőket Strasbourgban limuzinnal fuvarozza.

A teljesen nevetséges programok közé sorolható, hogy az EU 16 ezer eurót (az osztrák kormány pedig további 24 ezer eurót) fizetett tiroli gazdáknak, akik ekként „érzelmileg szorosabban kötődnek vidékükhöz”. Németországban 900 ezer euró uniós hozzájárulással épült golfpálya és fürdőszálló, ahol az éves tagsági díj 1100 euró. A svéd király – aki évi ezer koronáért bérel egy farmot – mezőgazdasági támogatásban részesült 1,6 millió euró értékben, amelyet a birtok üzemeltetését végző veszteséges cég nyelt el.

Két brit motorosklub, mint földtulajdonos, szintén részesült farmtámogatásban. Két svéd halász pedig azért kapott félmillió eurót, hogy a hajóit bezúzza, és felhagyjon a tevékenységgel – de a megsemmisítés után maradt elég pénzük, hogy egy más szabályok alá eső kisebb hajót vegyenek, amellyel folytatták a munkájukat. A hannoveri állatkert hétmillió eurót kapott, hogy a kanadai Yukon-öböl mását megvalósítsa juharfákkal, farkasokkal és karibucsordákkal.

Még egy magyar program felkerült az ötvenes listára. Az 5,5 millió eurós támogatást kihasító Velencei-tavi luxusstrandon felépítenék az olaszországi Velencében található Sóhajok hídját, de az Open Europe szerint az üzleti terv irreális, és a környezeti kár nagyobb lesz, mint a haszon. Jó példaként említi viszont a londoni központú szervezet a napelemre átállított szegedi kórházat, illetve az előrehaladott rákkutatásokat folytató kisebb nyugat-európai cégek támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.