Viktor dicséri Viktort

Névre szóló futballmezt kapott ajándékba kijevi látogatásán Orbán Viktor a 2012-es labdarúgó Eb társrendezője, Ukrajna elnökétől. Viktor Janukovics és a magyar kormányfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón kölcsönösen nagyra értékelték egymás politikai szerepét, és reményüket fejezték ki, hogy közreműködésükkel elmélyíthetők a politikai-gazdasági kapcsolatok.

– Az ön személye a stabilitás garanciája Ukrajna és a térség számára – mondta ukrán hírportálok szerint Orbán Janukovicsról. A magyar kormányfő szerint példa nélküli lehetőséget nyújt, hogy a politikai stabilitás egy időben jött létre a két szomszédos országban. (Az elmúlt években több rendkívüli parlamenti választást megélt Ukrajnában februárban Janukovics nyert az elnökválasztáson, míg az általa vezetett Régiók Pártja (PR) a koalíció legfőbb ereje, igaz, nincs a Fideszéhez hasonló kétharmados többsége.)

– A kijevi találkozókon elsősorban gazdasági kérdésekről volt szó – mondta lapunknak Gajdos István. Beregszász polgármestere, egyben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke az ukrán delegáció tagjaként vett részt a tárgyaláson. Kiemelte azt az ígéretet, miszerint a beregsurányi határátkelőhelyen a teherforgalom is megindulhat majd. – Az eddig „zsákutcás” beregi térség bekapcsolódhatna a két ország gazdasági vérkeringésébe – vélte Gajdos, aki szerint a fejlesztések és a magyarság képviselete elválaszthatatlan egymástól.

Orbán kiemelt témának nevezte a kárpátaljai magyarság helyzetét. Az ukrán kormány hozzáállását a kisebbségekhez ígéretesnek mondta. – Gondok vannak, de nincs olyan probléma, amit ne tudnánk megoldani – idézte az MTI a kormányfőt.

Az UMDSZ lemaradt a listás mandátumokról

Háromszáz szavazat híján lemaradt a listás mandátumokról az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a helyhatósági választásokon, amelyek eredménye csak tegnap vált véglegessé. A kárpátaljai megyei közgyűlésben így listán bejutott képviselőkkel csak az UMDSZ-nél egyharmaddal több, 20 400 szavazatot begyűjtött Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviseli a 150 ezres magyar közösséget. Igaz, az UMDSZ egyéniben négy mandátumot nyert, míg a KMKSZ egyet sem.

Az UMDSZ-t vezető Gajdos István, Beregszász polgármestere lapunknak elmondta: pártja a Régiók Pártja (PR) és a Viktor Baloga vezette Egységes Centrum alkujának áldozata lett, noha az UMDSZ a PR partnere. – Két mandátumunk így elveszett. Ez is jól mutatja, a konkurens két magyar szervezetnek a magyar közösség érdekében mielőbb össze kellene fognia. Élni kéne a lehetőséggel, hogy az UMDSZ a kijevi kormánnyal, míg a KMKSZ a Fidesszel ápol jó kapcsolatokat – jelentette ki Gajdos.

Janukovics Orbán születési évére utaló 63-as számú kék-sárga mezt és egy focilabdát ajándékozott vendégének
Janukovics Orbán születési évére utaló 63-as számú kék-sárga mezt és egy focilabdát ajándékozott vendégének Fotó – MTI/EPA –Gleb Garanich
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.