USA: keményvonalas nő kap szót a külügyekben

A Havannában született –és csalóka módon finn vezetéknevű – kubai-amerikai Ileana Ros-Lehtinen szülőföldje, valamint Izrael és Irán kapcsán is szembemegy majd várhatóan az Obama-adminisztrációval.

Volt idő, amikor Ileana Ros-Lehtinen rácsapta a telefont Barack Obamára, aki újraválasztása alkalmából akart gratulálni neki: azt hitte, valaki csak szórakozik vele. Most azonban az 58 éves kubai-amerikai politikus – a képviselőház rangidős republikánus női tagja – befolyásos posztra került Washingtonban: a külügyi bizottság elnöke lesz a törvényhozás alsóházában, amint januártól érvényesülnek a múlt heti választási eredmények a Capitoliumon, azaz a kongresszus már nem lesz „béna kacsa”. „Az elnöki székbe emelkedése megváltoztatja a bizottság hangvételét és programját, új kihívásokat jelentve az Obama-adminisztrációnak külpolitikája érvényesítésében” – írja a Foreign Policy külpolitikai szemle blogja, a The Cable.

Amennyiben meg lehet ítélni a Havannában született floridai képviselőnő eddigimegnyilvánulásait – aki vezetékneve finn részét férjének köszönheti –, a külügyminisztérium valóban más stílusra számíthat a kaliforniai liberális Howard Berman utódja részéről. (Berman egyébként párttársát, a magyar származásúTom Lantost váltotta a székben, utóbbi 2008-as halálakor.) Ros-Lehtinen nemcsak „istentelen kommunizmusnak” tartja például a kubai rendszert – nagy sikert aratva ezzel miami választókörzetében, amelyet több mint húsz éve képvisel –, és fellépett minden, Havannának tett amerikai gesztussal, így Jimmy Carter exelnök 2002-es látogatásával szemben, de egy brit dokumentumfilmben látható részlet szerint egyenesen Fidel Castro meggyilkolására szólított fel. Bár később arra hivatkozott, a felvételt összevágták, az elhangzottakat nem cáfolta érdemben, hanem elmondta: „nem sírna, ha valaki megtenné”.

Ros-Lehtinent szkeptikusnak tartják Oroszországgal, és keményvonalasnak Iránnal szemben – e kérdésekben is szembeszállhat az adminisztrációval. Ahogy a The Cable fogalmaz, a latinok mellett „erősen zsidó választókörzetet képvisel” – inkább ennek, semmint (anyai ágon) szefárd zsidó gyökereinek tudják be, hogy a fékre lép majd akkor is, ha Washington nyomást akar gyakorolni az izraeli Netanjahu-kormányra. A politikusnő amúgy keresztény vallású.

Kubából a csúcsra: Ileana Ros-Lehtinen
Kubából a csúcsra: Ileana Ros-Lehtinen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.