Pozsonyi panamázások

Sokan csóválták a fejüket, amikor kiderült, hogy Mikulás Dzurinda, a kormánypárti Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) elnökének bizalmi embere és Robert Fico, a legerősebb ellenzéki politikai tömörülés, a Smer-Szociáldemokrácia vezére egyaránt Dobroslav Trnka legfőbb ügyész újraválasztását szorgalmazza. Több politikai elemző viszont az elmúlt hónapok botrányaira gondolva, egyáltalán nem csodálkozik.

Ugyanis a két szlovák pártvezető ugyanazokkal az eszközökkel, titkos hangfelvételek nyilvánosságra hozásával igyekszik a másikat lejáratni. Idén tavasszal Fico indított rohamot vetélytársa ellen. Bejelentette: megalapozott a gyanújuk, hogy a Dzurinda vezette SDKÚ 1998 és 2006 között legalább 6-7 milliárd korona (akkori árfolyamon hozzávetőleg 42–49 milliárd forint) jutalékot vett fel a nagy szlovák vállalatok privatizációjának fejében. Ezeket az összegeket Londonban és az adóparadicsomokban bejegyzett cégek révén tisztára mosta, azóta pedig ebből a titkos kasszából finanszírozták a párt választási kampányát. Mikulás Dzurinda ezek után bejelentette, hogy nem indul a júniusi választásokon, a pártelnöki posztot viszont megtartja.

Idén júniusban ő lendült ellentámadásba, miután a pozsonyi Sme napilap nyilvánosságra hozta a Smer egyik alapító tagjának, Bohumil Hanzelnek a vallomását, aki szerint Fico és legszűkebb köre 2006-ban összesen százmillió koronányi támogatást fogadott el szlovák nagyvállalkozóktól. Cserébe négy éven át nagy összegű állami megrendeléseket, jelöltjeik pedig a Smer választási listáján befutó helyeket kaptak. A férfi átadott egy titkos hangfelvételt is, amelyen a pártelnök azzal kérkedik, hogy a feketepénzeket jól elrejtette a szigorúan bizalmas belső könyvelésben. A volt kormányfő primitív hamisítványnak minősítette a felvételt. Ám több szakember szerint nagy valószínűséggel eredeti a bizonyíték, amelyet Bohumil Hanzel nemcsak a legfőbb ügyésznek adott át, hanem a pozsonyi svéd nagykövetnek is. Majd külföldre távozott, mert félti az életét – közölte több szlovák lap érdeklődésére.

A pengeváltást Dzurinda folytatta, aki az SDKÚ múlt hét végi tisztújító kongresszusán Meciar klónjának nevezte Ficót, s azt hangoztatta: „a Smer nem szociáldemokrata párt, hanem volt kommunisták korrumpálódott társasága, amely szélsőségesen populista és nacionalista tömörülés, a befolyását pedig gyűlölködéssel és a választópolgárok megvásárlásával igyekszik bebetonozni.”

A Smer elnöke azonnal ellentámadásba lendült. Természetesen ő is titkos hangfelvételt húzott elő, ezenDzurinda ígérimeg telefonon egyik képviselőtársának: segít abban, hogy az általa favorizált cég kapja meg a pozsonyi önkormányzattól a milliárdos megrendeléseket. Amikor a beszélgetőpartnere vélhetően csúszópénzekről kezd beszélni, a pártelnök letorkolja őt: „Ne beszélj ostobaságokat!” Mire ő észbe kap: „Értem, lehallgathatnak bennünket...”.

Nincs kizárva, hogy a vetélytársak mégis cinkosok lettek. Trnka főügyész eddig sem siettette a pártok gyanús ügyeivel kapcsolatos nyomozást, ha posztján marad, akár szőnyeg alá is söpörhetné ezeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.