Üzletekért ment Obama Indiába

Barack Obama indiai vizitje – az amerikai elnök eddigi leghosszabb, tíznapos külföldi útja részeként – a Boeing és a General Electric első emberét is megmozdította kétszáz vezető amerikai üzletember között, és nem hiába: több mint tízmilliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodásokkal térhet majd haza a delegáció.

– Ezek több mint 50 ezer állást teremtenek majd az Egyesült Államokban, úgy a dél-kaliforniai csúcstechnológiában, mint az ohiói gyáriparban – mondta az elnök a kéttucatnyi egyezségről. Egyedül a Boeing négymilliárdos előzetes megállapodást kötött C–17 Globemaster teherszállító gépekről. Obama méltatta a világ egyik vezető, évi nyolcszázalékos ütemben bővülő gazdasága érdemeit, és elhatárolódva említette az Indiáról, mint a „call-centerek” országáról – azaz az alacsonyabb bérek és a munkaerő angoltudásának révén a nyugati világból kiszervezett telefonos ügyfélszolgálatokról – otthon kialakult sztereotip képet.

Ugyanakkor a mértékadó sajtó már előre megrótta az elnököt, hogy feltűnően hosszú vizitjén – az is példátlan, hogy Obama három napot időzzön valahol, mint most Indiában – túlságosan előtérbe került az üzleti érdek. – Az elnök azt mondta, az egész út célja a piacok megnyitása, hogy több árut adhassunk el. Nem így kellene lennie. Az elnöknek biztosítania kellene Manmohan Szingh miniszterelnököt arról, hogy az USA elkötelezett a régió stabilitásának fenntartása iránt, kezdve Afganisztánnal, és hogy India amerikai támogatást élvez a kínai terjeszkedés ellensúlyozásában – dohogott előre a TheWashington Post.

A bonyolult dél-ázsiai viszonyrendszer a globális politika egyik nagy fejtörője. A világ legnépesebb demokráciája (India), és Amerika térségbeli kulcsszövetségese, a ráadásul kettős játékot játszó Pakisztán, ősellenségek, viszonyuk ma is feszült. Barack és MichelleObama a két évvel ezelőtti mumbai terrortámadások egyik fő helyszínén, a Tádzs Mahal Palota hotelben szállt meg, de az elnök anélkül rótta le kegyeletét a több mint 170 áldozat előtt, hogy kitért volna a pakisztániak szerepére. – Ha Pakisztán instabil, az rossz Indiának. Végső soron Indiának és Pakisztánnak magának kell rájönnie, hogyan fejlődhet a kapcsolatuk – mondta iskolások előtt Obama, akit Szingh állami díszvacsorára várt Újdelhibe. Hogy Iszlámábád se maradjon le, Aszif Ali Zardari államfő jövőre kapott meghívást a Fehér Házba.

Obama elnök Újdelhiben gyerekeket üdvözöl
Obama elnök Újdelhiben gyerekeket üdvözöl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.