Közép-Európa éve következik

A kölcsönös párbeszéd és a határokat átlépő közös projektek valóra váltása érdekében szükséges a visegrádi államok együttműködésének fennmaradása – jelentette ki Václav Klaus, a vendéglátó cseh, továbbá a magyar, a lengyel és a szlovák államfő hétvégi, kétnapos találkozóját követő sajtótájékoztatóján. Schmitt Pál magyar elnök szerint Közép-Európa éve következik: jövőre a soros uniós elnökséget Magyarország, a második fél évben pedig Lengyelország tölti majd be.

A két ország legfontosabb céljának az energiabiztonság megerősítését, s a régi és az új uniós tagállamok között még meglévő korlátok lebontását tartják – hangsúlyozta Bronislaw Komorowski lengyel államfő is. Szlovák kollégája, Ivan Gasparovic szerint a jövőben kiemelten kellene foglalkozni a romakérdéssel, amely elsősorban Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban egyre súlyosabb gondokat okoz.

A jelek szerint nem tudtak közös nevezőre jutni a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban. Václav Klaus kifejtette: – A Csehország által utolsóként ratifikált dokumentum jelenlegi szövege a maximum, amit még el tudunk fogadni – közölte. Szlovák kollégája óvatosabb volt: Pillanatnyilag nehéz eldönteni, hogy mi lenne a jobb, vajon a szerződés megnyitása, vagy egy különálló megállapodás – jelentette ki.

Köztársasági elnökünk kétoldalú megbeszéléseket is tartott, amelyek közül a legnagyobb érdeklődés szlovák partnerével lezajlott eszmecseréjét kísérte. Schmitt elmondta: számos kérdésben azonos vagy egymáshoz közel álló állásponton vannak, ugyanakkor eltérőek a véleményeik a pozsonyi államnyelvtörvény értelmezéséről és a szlovákiai magyarságot érintő következményeiről. Gasparovic magyar kollégáját szlovákiai látogatásra hívta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.