A pápa Barcelonában felszentelte a Sagrada Familiát

Nyíltan nem, ám burkoltan annál inkább bírálta a madridi szocialista kormányt XVI. Benedek pápa Spanyolországban. Az egyházfő szombaton Santiago de Compostelában vett részt zarándoklaton, majd vasárnap felszentelte Antoni Gaudí katalán építész máig befejezetlen katedrálisát, a barcelonai Sagrada Familiát.

Korábban a repülőgépen – a spanyol baloldali sajtó megütközését kiváltva – a pápa párhuzamba állította a spanyol polgárháború alatti egyházellenes radikalizmust a jelenlegi kormány világias törekvéseivel. Mint mondta, Európa-szerte érződik a világias tendenciák térnyerése, és ez aggasztja Joseph Ratzingert, aki a hitet és az értelmet egyszerre szeretné képviselni pápasága alatt.

A barcelonai Sagrada Familiá ban a pápa a „természetes család” mellett tette le a voksát – ezzel bírálva az utóbbi évek spanyol gyakorlatát, amely immár engedélyezi az egyneműek házasságát. Hitet tett az élet szentsége mellett, vagyis az abortusz tiltalma mellett. XVI. Benedek szerint az államnak a férfi és nő együttélését kell támogatnia. Emellett arra is kérte a politikusokat, hogy segítsék elő, hogy a nők egyszerre helyt tudjanak állni a háztartásban és a munkában.

A barcelonai misét katalánul kezdte és fejezte be: ez a katalán kormány kérése volt. A misén ott volt a spanyol királyi család tagjai és számos politikus is. A pápa még szombaton találkozott a spanyol ellenzéki Néppárt vezetőjével, Mariano Rajoy-jal, és elutazása előtt rövid megbeszélést folytatott José Luis Rodriguez Zapatero spanyol szocialista kormányfővel is.

A Sagrada Familia a zseniális építész, Antoni Gaudí máig befejezetlen remekműve. A katedrálist 1882-ben kezdték építeni, a munka többször leállt, majd újraindult. A legújabb előrejelzések szerint – amennyiben lesz rá anyagi támogatás – végleg 2026-ban készülhet el. Ratzinger építészként és következetes keresztényként is méltatta Gaudít.

XVI. Benedek bazilikává szenteli fel a barcelonai Sagrada Familiát
XVI. Benedek bazilikává szenteli fel a barcelonai Sagrada Familiát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.