Sztrájkolnak a BBC újságírói

Az élő hír- és magazinműsorok helyett főleg „konzervanyagokat” sugároztak tegnap a brit közszolgálati BBC televízió- és rádiócsatornái. Kétnapos sztrájkba kezdtek ugyanis az újságírók, mivel a szakszervezetük, az NUJ nem fogadta el a BBC vezetésének a vállalati nyugdíjkasszában halmozódó 1,5 milliárd fontos (közel 500 milliárd forintos) hiány mérséklésére tett ajánlatát.

A pénteken kezdett sztrájk miatt például elmaradt a BBC Radio 4, az első számú politikaiközéleti rádióállomás háromórás reggeli hírműsora, helyette óránként negyedórás hírösszefoglalók voltak hallhatók, a köztes időt pedig ismétlések töltötték ki – jelentette az MTI. A 24 órás hírtelevízió, a BBC News viszont sugározta élő hírműsorait, rövidebb időtartammal.

Mark Thompson vezérigazgató szerint a cégvezetés a nyár óta húzódó vitában a legutóbb módosított ajánlatában „a végsőkig” elment. A BBC nyugdíjkasszájának hiánya miatt a vezetés azt javasolta, hogy a dolgozók fizetésük 6 százalékával járuljanak hozzá a takarékossági programhoz, cserében a cég évi 4 százalékos nyugdíjalap-emelést ígér, ha az infláció olyan magas lesz. A vezérigazgató blogjában azt írta, hogy a BBC műsorszolgáltatásának jelentős részét nem érinti a sztrájk. A The Guardian szerint ez annyiban igaz, hogy csak a NUJ-ba tömörült újságírók – akik a BBC alkalmazottainak 17 százalékát teszik ki – sztrájkolnak, a technikai és adminisztratív dolgozók szakszervezete ugyanis elfogadta a vezetés ajánlatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.