Szemmagasságban Amerikával

A rendszerváltáskor elsősorban segélyprogramokat irányítottak Magyarországra, így a harmadik világbeli fejlesztésekben aktív Békehadtestet. Húsz év elteltével mindez már anekdotának tűnik. Magyarország nemcsak az EU és a NATO teljes jogú tagja, hanem az Egyesült Államok egyenrangú, felnőtt partnere is lett – mondja Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

 Az USA budapesti nagykövete a kapcsolatok minőségében bekövetkezett változásokat a katonai együttműködéssel támasztja alá. Az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség közösen segíti az afgán légierő modernizálását, míg a pápai légi bázis, a magyar katonák kulcsszerepet játszanak a több NATO-tagállamot kiszolgáló, C–17-es óriásgépekből álló teherszállító légiflotta működtetésében.

A budapesti diplomáciai állomáshelyét az idén januárban elfoglaló, elsősorban ingatlanokban érdekelt kaliforniai üzletasszony lapunknak nyilatkozva rendkívül elismerően szólt Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról. Méltatta, hogy a magyar honvédség fejleszti különleges egységeit. (Budapesten ugyan inkább hallgatnak róla, de jó ideje köztudott, hogy egy speciális magyar egység is részt vesz az afganisztáni terroristaellenes műveletekben.)

Tsakopoulos Kounalakist nem aggasztják az afganisztáni magyar részvételről újabban kirobbant hazai viták. – Orbán Viktor kormányfő, Martonyi János külügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszter nekem is megerősítette, Magyarország részt vesz az afganisztáni NATO-misszióban – hangoztatta a nagykövet, hozzátéve: Washington a többi között éjjellátó készülékekkel és a távirányítású pokolgépekkel szemben biztonságos harci járművekkel (MRAP) segíti a honvédséget. A novemberi lisszaboni NATO-csúccsal kapcsolatban arról beszélt: az Obama-adminisztráció olyan korszerűsített stratégiakoncepcióval rendelkező észak-atlanti szövetségben gondolkodik, amely képes hatékonyan kezelni az új típusú biztonsági kihívásokat – legyen szó a kiberbiztonságról, a tömegpusztító fegyverek elterjedéséről, terrorakciók elhárításáról vagy a tengeri kalózok kiiktatásáról.

Külön szólt a Közép-Európába telepítendő, rugalmasnak nevezett rakétavédelmi rendszerről. Szerinte az Obamaadminisztráció által javasolt, nemrég egy műhold lelövésével tesztelt rendszer az európai országok számára sokkal előnyösebb, mint amit Bushék terveztek a „lator államok” által indított rakéták elhárítására. Elvben Magyarország is kérheti az SM3-as rendszer telepítését, bár Budapesttel eddig erről nem tárgyaltak.

Oroszország kapcsán azt mondta: az USA sok mindenben egyetért Moszkvával, sok mindenben nem. A Barack Obama elnök által meghirdetett „újraindítási" politika keretében az USA együttműködésre törekszik a közös érdekeken alapuló kérdésekben. Ezek közé tartoznak az Irán elleni nemzetközi szankciók, illetve az, hogy a
Kreml nem szállít korszerű légelhárító rakétákat Teheránnak. A küszöbön álló magyar EUelnökség kapcsán úgy látja, Magyarország készen áll az unió vezetésére. Elismeréssel említette a Budapest által erőteljesen felkarolt Keleti Partnerséget, a Horvátország és Szerbia EU-csatlakozása melletti magyar kiállást - mindez szerinte
egybeesik az amerikai külpolitikai elképzelésekkel is.

Ahogy a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában, úgy lapunknak nyilatkozva is azt hangsúlyozta: Magyarország kiemelt szerepet játszhat a romaügy európai szintű megoldást igénylő kezelésében. - Roppant
bonyolult és hosszú távú akciókat igénylő kérdésről van szó, de szerintem a magyarok más európai országoknál sokkal jobban értik a romaügy összetettségét. Így azt, hogy a romák felemelkedésében az oktatás milyen fontos komponens - mondta.

Az amerikai időközi választásokra kitérve a nagykövet azt hangoztatta: a republikánus előretörésnek nem lesz kihatása az USA külpolitikájára. Amerikában az elnök határozza meg a politikai programot, Obamának mostantól jobban együtt kell működnie a republikánusokkal. A voksolás alapvetően az amerikai belső gazdasági helyzetet tükrözte. Ezért is állnak globális gazdasági kérdések az elnök ázsiai körútjának
középpontjában.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete
Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint Magyarország is kérheti a rugalmas rakétavédelmi rendszer telepítését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.