Halló, itt W. beszél!

Szakértők szerint elvileg jogi következményei is lehetnek egyes beismeréseknek, amelyeket Bush exelnök tesz most megjelenő könyvében.

Kevessé vétette magát észre a nyilvánosságban George W. Bush azóta, hogy csaknem két éve helikopterre szállt, és Texas irányában elhagyta a Fehér Házat.Mindenesetre a hirtelen presztízsesést megtapasztalhatta, amikor például – egy azóta is emlékezetes történet szerint – a rutin köszönetnyilvánítások részeként felhívta a jobboldal egy támogatóját, mire a texasi főiskolás rövidre zárta a beszélgetést: „Ne haragudjon, órám van.”

Ám a 43. amerikai elnök most visszatér a reflektorfénybe. Döntési pontok (Decision Points) című könyve – amelyből a nagy lapok előre szemezgettek –kedden kerül az amerikai boltok polcaira. Ebben az ország 2001 és 2009 közötti elnöke tizennégy kulcsfontosságú egyéni vagy politikai döntéséről ad számot, mint például arról, amikor végleg letette az italospoharat vagy amikor 2003-ban megindította a hétévesre nyúlt iraki háborút. A The Washington Post által megszólaltatott szakértők szerint elvileg jogi következményei is lehetnek például annak, hogy Bush kimondja: személyesen hagyta jóvá, hogy a vízzel fullasztás határáig feszített (ma már kínzásnak tartott) technikával vallassák Kálid Sejk Mohammedet, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének nevezte magát. Ugyanakkor azt is hozzáteszik: miután Bush erről nyíltan beszél, úgy vélheti, hogy mentesítik majd az eljárások alól – és ebben igaza lehet.

A volt elnök egykori beszédírója segítségével összehozott könyvből azt is megtudjuk: alelnöke, Dick Cheney 2003-ban felajánlotta, hogy kiszáll Bush újraválasztási kampányából, és Bush fontolgatta is Bill Frist republikánus szenátor alelnökjelöltségét. – Dick fontos segítséget nyújtott a pártbázis megnyerésében, de a sajtó és a baloldal szemében vörös posztóvá vált. Sötétnek és szívtelennek látták, az adminisztráció Darth Vaderének – írja az exelnök, aki végül megtartotta helyettesét.

Becsületére legyen mondva az amerikai közvélemény által továbbra is elutasított ifjabb Bushnak (egy friss szonda szerint a megkérdezettek 55 százaléka nem kér belőle): sorra veszi a számára személyesen megrázó vagy egyenesen kínos epizódokat is. Például azt, amikor – még alkoholista korszakában –részegen aziránt érdeklődött egy nőnél, milyen a szex 50 év felett vagy amikor a sokszoros Grammy-díjas rapper és producer, KanyeWest a Katrina hurrikán után azt vágta a fejéhez: „nem törődik a feketékkel.” Busht szavai szerint „émelyítő érzés” fogta el, amikor kiderült: Szaddám Huszeinnek nem voltak tömegpusztító fegyverei, azt pedig az iraki háború legrosszabb döntésének tartja, hogy túl gyorsan lefaragott az amerikai csapatok számából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.