Borisz Tadics bocsánatot kért Vukovárért

Bátor vallomás – így kommentálják a horvát politikai élet szereplői Borisz Tadics szavait. A szerb elnök november 4-én történelminek is nevezhető gesztust tett Vukováron: elismerte, hogy a város 1991-es elfoglalása után bűncselekményt követtek el a szerb fegyveres erők.

– Azért jöttem, hogy fejet hajtsak az áldozatok előtt, és tisztelettel adózzak az emléküknek. Azért vagyok itt, hogy újra kimondjam a bocsánat szót, ezzel is szeretném kifejezni a sajnálatomat, megteremtve a lehetőséget arra, hogy új fejezet nyílhasson a két nép történelmében – mondta a Vukovár melletti Ovcara háborús emlékhelyen csütörtökön Borisz Tadics, aki dunai komppal érkezett Horvátországba. A szerb államfőt különleges biztonsági intézkedésekkel védték, ám a horvátok békésen, tapssal és tánccal fogadták. A helybeli közvélemény-kutatások szerint a többség várakozással tekintett a látogatására, hiszen az újságok hírei tisztelgést ígértek a délszláv háború horvát áldozatai előtt.

A szerb elnök határozott, egyértelmű, helyenként egészen érzelmes beszéde – amelyben a bocsánatkérésen túl azt is elismerte, hogy a szerbek valóban elkövettek bűncselekményeket Vukovár bevételekor –sokak várakozásait felülmúlta. Tadics még annak a reményének is hangot adott, hogy eljöhet az idő, amikor mindkét ország gyerekei ugyanabból a tankönyvből tanulnak majd a kilencvenes években történtekről.

A képet árnyalja azért, hogy a szerb államfő nem győzte hangsúlyozni: koszorúzása nem hivatalos jellegű, magánemberként érkezett Horvátországba. Kijelentette azt is, hogy mostani gesztusának semmi köze Szerbia áhított uniós csatlakozásához, őt egyetlen „nemzetközi szervezet” sem inspirálta a bocsánatkérésre. Sokkal inkább azt szerette volna bizonyítani Európának, hogy ezen a vidéken is fontosak bizonyos alapvető emberi értékek.

A Tadicsot kísérő delegációban azért helyet kapott például Bozidar Delics, a szerb kormány uniós integrációért felelős tagjai is, illetve a nem hivatalos látogatás ellenére olyan háborús dokumentumokat is magával hozott, amelyek segítségével sok, máig eltűntként nyilvántartott horvát áldozat sorsa kiderülhet.

A szerb média mértéktartóan számolt be Tadics beszédéről. Az internetes portálokon a kommentelők java gratulál az államfőnek, és egyetért abban, hogy ideje lenne feleleveníteni az egykori jószomszédi viszonyt.

Egyedül a szerbek által elhurcolt családtagjaikat máig kereső vukovári nők szervezete tüntetett – békésen – Tadics ellen. A hátukat fordították felé a beszéde alatt, ezzel jelezték, hogy számukra nem jött még el a megbocsátás ideje.

A jugoszláv hadsereg szerb félkatonai alakulatok segítségével, 1991 novemberében, több hónapos ostrom után foglalta el az addigra rommá lőtt Vukovárt. Közel 300 horvát katonát és civilt hurcoltak el a vukovári kórházból a közeli Ovcara mezőgazdasági telepre, ahol napokon át kínozták, megalázták, majd megölték őket. Eddig 200 holttest kerül elő tömegsírokból.

Sokak várakozásait felülmúlta a szerb elnök határozott és helyenként érzelmes beszéde
Sokak várakozásait felülmúlta a szerb elnök határozott és helyenként érzelmes beszéde
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.