Basszusgitár az afgán éjszakában

Kabul rengeteg arctalan utcájának egyikén, egy mit sem sejtető ajtó mögötti házban fülledt, kicsi stúdióba lépünk. Erősítők, pedálok, gitárok mindenütt, négy ember alig fér el az apró szobában. A Kabul Dreams zenekar próbára készül: hamarosan felcsendül a rock and roll Afganisztánban.

Az izgága tekintetű Szulejman Kardos a gitárját hangolja: a csapat Isztambulba készül, fellépésük lesz egy egyetemi fesztiválon. – Közhely, hogy a rockzene univerzális, de mi ezt itt a gyakorlatban is tapasztaljuk – mondja a 28 éves Sziddik Ahmad basszusgitáros a dobfelszerelés mellé kuporodva.

A zenekar 2008-ban alakult, de a zenélés vágya már korábban bennük élt. A polgárháború és a tálibok elől Sziddik családja Pakisztánba, Szulejmánék Üzbegisztánba, a dobos Musztafa Habibi pedig Iránba menekült. A fiúkat idegenben fertőzték meg a nyugati ritmusok. Mindhárman tanultak zenét, és arról ábrándoztak, hogy egyszer majd rockot játszanak. Ez végül is a legvalószínűtlenebb helyen, Kabulban vált valóra: innen is kapta a zenekar a nevét.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A dobos és a basszusos már 2002-ben egymásra talált. A 20 éves Szulejman, aki nyurga alkatával, szemébe lógó, félrefésült hajával legalábbis külsőségekben tökéletesen illik a mai rockzenészek közé, 2007-ben csatlakozott: ekkor kapott a zenekar énekest, dalszerzőt. – Az indie pop és a low-fi határozza meg a stílusunkat. A Radiohead, a Beatles, az Oasis volt ránk hatással – említ egy-egy példát a legnagyobb természetességgel Szulejman.

A zenekar olykor havonta háromszor-négyszer is fellép, éttermekben, követségeken, magánbulikon. Felvettek egy teljes albumot, 12 számot énekelnek angolul. Nyitni akartak az afgán közönség felé, ezért a kabuli amerikai egyetemen léptek fel 500 afgán diák előtt. – Tartottunk attól, hogyan fogadják ezt a zenét a honfitársaink, de tetszett nekik – mondja Sziddik, Keith Richardsot megszégyenítő lazasággal.

Ezzel együtt nem nagyon reklámozzák magukat Afganisztánban. A helyi sajtóban nem is kívánnak szerepelni, nincs is olyan tematikájú műsor, ahová beférnének. Még soha nem fenyegették meg őket, de a félelem mindig ott lebeg körülöttük. – Veszélyes ügy ez a rock, mert az afgánok a rockzenét rögtön összekötik a hozzá kapcsolódó, a szemükben bűnös életstílussal. Pedig bennünk minden afgán, csak éppen rockzenét játszunk – magyarázza Sziddik. Előkerülnek az alkoholmentes sörök a zacskókból, de a fiúk arról is biztosítanak: mi sem egyszerűbb, mint alkoholhoz jutni Kabul tulajdonképpen bármelyik boltjában, csak jól kell tudni kérni.

– A lényeg, hogy mindegyikünket támogat a családja, anélkül nem menne – teszi hozzá Szulejman, amikor a szüleik véleményéről kérdezem. Kisebb rajongótáboruk is van már Kabulban, akik néha teázni hívják őket, és ezernyi közös képet készítenek. A fiúk azt szeretnék, ha egy nagy lemezcég szerződtetné őket, és nemzetközi hírnévre tennének szert. De Afganisztánból nem akarnak elmenekülni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A sok beszéd után végül megragadják a hangszereiket. Pörgős, életerős talpalávaló csendül fel, szerelemről, szabadságról szóló szellemes dallamokkal. És dübörög a basszus a kabuli estében.

Kabul, 2010. november

„Bennünk minden afgán, csak éppen rockzenét játszunk”
„Bennünk minden afgán, csak éppen rockzenét játszunk”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.