USA: elsöprő republikánus siker

A republikánusok átveszik az irányítást az amerikai törvényhozás alsóházában, és ennek megfelelően az ohiói John Boehner lesz a képviselőház elnöke – derült ki magyar idő szerint szerda reggelre.

Ez tükrözi az előzetes várakozásokat. A szenátusban ugyanakkor – ahol csak 37 mandátum sorsa forgott kockán – legfeljebb a washingtoni ellenzék felzárkózására lehetett számítani, miután több államban is mandátumokat hódítottak el az eddig a kongresszus mindkét házát uraló Demokrata Párttól. Számos választókörzetben szerdáig nem született még végeredmény, de a republikánusok legalább 60 mandátumos képviselőházi előretörése az utóbbi 72 évben példátlan bármelyik nagy párt részéről. – Öszszetépték Barack Obama elnök térképét – írta a washingtoni Politico. – Visszaveti Obamát és a demokraták programját –áll a szalagcím a szerdai The New York Times címlapján.

A választás éjszakájának alaphangját a Republikánus Párt ban helyet követelő jobboldali radikálisok, a teadélutánmozgalom szenátusi győzelme adta meg Kentuckyban. – Eljöttünk, hogy visszavegyük a kormányunkat – mondta az őt ünneplő tömeg előtt Rand Paul. Ugyanakkor a teadélutánosok nem minden embere járt sikerrel. Delaware-ben például elbukott a Sarah Palinhez is hasonlított – és utóbbi által támogatott – Christine O’Donnell.

Obama tegnap közölte: mivel a legnagyobb kihívást a külföldi gazdasági vetélytársak, nem pedig a demokraták és a republikánusok ellentétei jelentik Amerika számára, kétpárti együttműködést javasol a törvényhozásban a félidős választások eredményképpen megerősödött Republikánus Párt vezetőinek. Elmondta: a választások éjszakáján felhívta John Boehnert és Mitch McConnellt, a szenátusi republikánuspárti kisebbség vezetőjét, és azt javasolta, hogy üljenek le tárgyalni.

A New York-i tőzsde már kedden kedvezően reagált a várható eredményre: a republikánus előretöréshez vállalkozásbarát politikát, a (túl)szabályozást mérséklő reményeket fűznek. A közhangulat azonban nem feltétlenül veszélyezteti az amerikai elnök újraválasztását. Ronald Reagan pártja 1982-ben, Bill Clintoné pedig 1994-ben komoly vereséget szenvedett, két évre rá azonban mindkét elnököt újraválasztották.

A jobboldal jól szerepelt a kormányzóválasztásokon is, de New Yorknak továbbra is, Kaliforniának pedig hét év után újra demokrata kormányzója lesz. A kaliforniaiak egy országosan is nagy várakozással kísért népszavazáson elutasították az élvezeti célú marihuána legalizálását (miután a gyógyászati célú egy ideje törvényes.) Oregonban és Dél-Dakotában is vereséget szenvedtek a könynyű drog engedélyezésének hívei – de ezeknek a szavazásoknak kisebb volt a tétje.

Obama: Összefogásra és nem pártoskodásra van szükség
Obama: Összefogásra és nem pártoskodásra van szükség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.