Vaslady vezetheti Brazíliát

Dél-Amerika legnagyobb és legnépesebb, majd 200 milliós országát, a világ nyolcadik gazdasági hatalmává előlépett Brazíliát első ízben egy asszony, Dilma Rousseff vezeti majd január elejétől. Latin-Amerikában ez nem példa nélküli, hiszen a szomszédos Argentínának és a közép-amerikai Costa Ricának is női elnöke van.

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a várt eredmény született: a két mandátumának végén is rendkívül népszerű Lula da Silva jelöltje és támogatottja győzött. A baloldali Munkáspárt (PT) képviseletében Dilma Rousseff a voksok 56 százalékát kapta, míg vetélytársa, a centrista szociáldemokrata José Serra, Sao Paulo volt kormányzója 44 százalékot.

Valójában az volt a meglepetés, hogy a 62 éves Rousseff – aki Lula da Silva kormányában energetikai miniszter, majd 2006-tól az elnök kabinetfőnöke volt – az első fordulóban nem kapta meg a voksok 50 százalékát. Akkor ugyanis a harmadiknak befutó jelölt, a környezetvédő Marina Silva váratlanul elhódította a szavazatok 19 százalékát. A Zöld párt „szabad kezet” adott támogatóinak a második fordulóban, s a többség a folyamatosság mellett döntött. A bolgár kommunista bevándorló lányaként született Dilma Rousseff a hetvenes évek diktatúrája idején gerillatevékenységért a börtönt is megjárta, aztán közgazdász végzettséget szerezhetett. Az utóbbi években Lula da Silva oldalán, szigorú adminisztrátorként, elnyerte a „Brazília Vaslady”-je címet. Elnökként azt kell majd bizonyítania, hogy a politikai manőverezéshez is van érzéke. A PT ugyan egy tucatnyi kisebb baloldali csoporttal együtt többséget élvez a brazil törvényhozás mindkét házában, ám az ellenzéki szociáldemokraták kezében van a három meghatározó szövetségi állam. Sao Paulo, Minas Gerais és Parana adja a dél-amerikai ország GDP-jének majd felét. (Serra most 48 millió voksot kapott a 103 millióból.)

Dilma Rousseff győzelmét bejelentve könnyes szemmel köszönte meg Lula da Silva támogatását. Azt ígérte, hogy mentora politikáját fogja követni, és minden brazil elnöke kíván lenni. Ám a folyamatosság mellett az új, feltörekvő Brazíliában elkerülhetetlenek a reformok, így az állami bürokrácia és a korrupció leépítése is. Ez már az új államfőre vár, miként a feltételek biztosítása a 2014-es labdarúgó-világbajnokság sikeres megrendezéséhez.

Elismerő csók az elődtől. Lula da Silva gratulál Dilma Rousseffnek
Elismerő csók az elődtől. Lula da Silva gratulál Dilma Rousseffnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.