Távirati stílusban

Magyar miniszter a szlovák zöldtárcánál

Ivan Gasparovic szlovák államfő ma nevezi ki Nagy Józsefet, a Híd párt parlamenti képviselőjét környezetvédelmi miniszterré. Ezzel ismét önállósodik a tárca, amelyet az előző kabinet összevont a mezőgazdasági minisztériummal. A 42 éves új miniszter közgazdász, építkezési vállalkozó, egyik cége korábban hidromeliorációs munkálatokat végzett. Nagy József szerint a gazdasági lobbi visszaszorítása, a Magas-Tátra és más terület védelme, az árvizek elleni hatékony védekezés érdekében olyan menedzserre van szükség, aki nem tartozik egyetlen érdekcsoportba sem. (Pozsonyi tudósítónktól)

Festékpatront tilos a fedélzetre vinni

Keddtől nem vihetők fel nyomtató berendezésekben használatos, 500 grammnál nehezebb festékpatronok a Nagy-Britanniából induló utasszállító repülőgépek fedélzetére. A brit kormány erőteljesen megszigorította az ilyen szerkezetek légiteher-küldeményként történő szállítását is. Theresa May brit belügyminiszter szerint a tilalom alól csak a biztonsági előírásoknak megfelelő, ismert szállítmányozók kaphatnak mentességet. Az intézkedések egyelőre egy hónapig érvényesek. A több országra kiterjedő hétvégi terrorriadó előzményeként robbanószerkezetté átalakított festékpatronokat találtak több teherszállító repülőgép rakterében. Az egyik ilyen szerkezetre a UPS csomagszállító – Jemenből érkezett és Chicagóba tartó – gépének rakományában bukkantak. A brit kormány szerint a robbanószerkezeteket az al-Kaida jemeni szárnya készítette és adta fel. (MTI)

Medvegyev dacol Tokióval

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a sorozatos tokiói figyelmeztetések dacára a déli Kuril-szigetek egyikére, Kunasirra látogatott hétfőn, néhány nappal tervezett tokiói útja előtt. Japán azonnal tiltakozott. Kan Naoto japán miniszterelnök rendkívül sajnálatosnak minősítette a történteket. Medvegyev személyében orosz vezető először kereste fel a vitatott területet a második világháború vége óta: az elnök a Hokkaidótól alig 16 kilométernyire lévő Kunasir-szigetet ejtette útba Vietnamból hazatérőben. A Kamcsatka és Hokkaidó között 1300 kilométer hosszan húzódó, 56 szigetből és lakatlan sziklákból álló szigetcsoport négy szigetének rendezetlen kérdése a legfőbb oka annak, hogy Oroszország, illetve a Szovjetunió és Japán a második világháború óta nem kötött egymással békeszerződést. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.